Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Странджанската архитектура

Жилищно-архитектурния план на селото е много интересен и богат. Наблюдават се къщи от 4-5 поколения. Първите са ниски, продълговати, леко повдигнати на потон, изградени в основата с камък, а над него с дъбови талпи. Покритието е от турски керемиди или ръженина (плява), без прозорци и без таван. До стаята за живеене е дамът (обор) за добитъка. Материалът е сечен и обработван на място.

Второто поколение са двуетажни сгради, при които в приземната част е дамът, а на втория живеят хората. Има малки прозорци, без таван, с голямо огнище/камина и пещ от едната страна на огнището.

Третия вид къщи, са паянтови, двуетажни жилища с една тухла или плетеница, висящи тоалетни.

Следват масивни двуетажни къщи построени в наши дни със съвременна архитектура.

За архитектурен паметник е обявена църквата в селото, която носи наименованието “Св. Илия”, датира от ХVІІІ в. Има скрита абсида, ниска е, със силно издължени пропорции, а зидовете са от ломен камък с калова спойка. През 1918 г. претърпява основен ремонт - корпусът е скъсен, отворени са прозорци. В покривната конструкция впечатлява това, че дървеният материал е сглобен без гвоздеи. Там има и украса от груба дърворезба.

В околността на селотао се намират следните параклиси:

• “Св. Илия” - намира се на 3-4 км западно от селото
• “Св. Петка” - на 1 км южно от селото местността Ряката
• “Св. Иван Рилски” - на 2 км северно от селото в местността Марино селищеМилена Славова <milena_kosta@mail.bg>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Странджанската архитектура - Бяла вода, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Бяла вода, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бяла вода, снимки от Бяла вода, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Бяла вода, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.