Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Поверия за родилка и бебе

Вечерно време не се пускаше при детето външен човек. Ако се налагаше, той задължително трябваше да остави белег - макар конец от дрехата, за да спи детето.

Пелените не се оставяха да пренощуват вън, прибираха ги рано, че няма да е добре за детето.

40 дни родилката не излизаше никого да изпраща, дошъл на гости и “сбогом” не казваше, за да не й секне млякото.

Ако децата умираха още мънички, трябваше  да се смени кръстникът. В такъв случай бабата изнасяше готовото за кръщене бебе и го оставяше на кръстопът, който мине най-напред, той е на късмет и ставаше кръстник на бебето.

На бременна жена се даваше да яде от всичко, което види, че можело да се доще на нероденото в утробата дете и да предизвика преждевременно раждане.

Питата на новороденото дете се мясваше само от пшеничено брашно, за да не се пукат петите на краката му. Тя се мясваше задължително само от момиче с майка и баща и със здравец на ухото, това се правеше, за да не остане бебето сираче.

Когато детето беше пред прохождане, майка му мясваше малка пита, наречена прощъпалник и му я търкулваше. Детето пристъпваше 1-2 крачки и си я вземаше само.

Вардеше се питата да е на нова свящ, когато е новолуние и месецът ще се увеличава, та и на детето да му върви напред в живота, да е преди обед, дорде денят е напреди.

Внимаваше се също да бъде ден събота, за да му помагат всички съботи.по спомени на Мария Патева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Легенди - Поверия за родилка и бебе - Тетевен, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Тетевен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тетевен, снимки от Тетевен, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Тетевен, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.