Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Византийско владичество

След разделянето на Римската империя, град Германея (Сарпарева баня) е включен в пределите на Византия. През V век той пострадал значително от варварските нападения. В началото на ІV в., по времето на Юстиниян І, укрепителната система на Германия е подновена и усилена. Построена е втора стена, долепена до първата.

Прокопий Кесарийски, който придружава Велизарий цели двадесет години като негов правен секретар и съветник при походите му на изток и запад, съобщава и за родния му град, като казва: ”Велизарий произхожда от Германия (днешна Сапарева баня), която лежи между Тракия и Илирик.”

Неизменно свързан с Велизарий, Прокопий преживява с него военните му успехи и зпитания. Когато воинското му щастие изменя при повторното воюване в Италия и Персия, Велизарий споделя с него опасенията си от ревнивия Юстиниян, у когото завистливи царедворци подкопават доверието в талантливия пълководец. В “История на войните” Прокопий навсякъде говори с възторг за покровителя си Велизарий, за неговите военни успехи и гений, за това, че византийците го ценят като “разумен и много умен”. Обратно, в книгата си “Тайната история”, когато звездата на покровителя му е окончателно угаснала, Прокопий го представя като безогледен крадец на богатствата, които готските вождове са натрупали в Италия, а вандалите  -  в Северна Африка.

Във вътрешността на града Германия са разкрити части от правоъгълни сгради и помещения. През 1911 г. акад. Гаврил Кацаров разкрива подова мозайка на ранновизантийска базилика. Разкритите оброчни плочки на Асклепий, хигия и Телесфор, Тракийският конник и трите нимфи показват почитането на тези божества на територията на Германия.

Древна Германия е разорена в края на VІ в., поради славянските нашествия на Балканския полуостров. През тези бурни времена, когато много градове, реки и местности сменят имената си с нови, славянски, името на Германия не се променя. Под това име тя е включена в пределите на славянобългарската държава през 809 г. по времето на хан Крум. Археологическите разкопки установяват, че върху развалините на антична Германия са се заселили нашите прадеди славяните.

В края на Първата българска държава и началото на византийското робство, Германия е в обсега на големи исторически събития. В грамотата на Василий ІІ (Българоубиеца) от 1019 г. се вижда, че Германия е седалище на епископ.

Борбата срещу чуждата власт се изостря. Във въстанията и бунтовете за отхвърляне на чуждото иго не остава настрана и Германия. За това говорят местни легенди. Засилва се и богомилското движение. Започват да се разпространяват апокрифни творби. Акад. Йордан Иванов казва, че в този духовен кипеж, обхванал българския народ през втората половина на ХІ в., значителен дял се пада на оня български край, който обхваща високата и централна част на Балканския полуостров. Там, където се издигат Рила, витоша и Осогово, чиито гънки са били осеяни с множество големи и малки манастири, част от които съществуват и сега.

По-конкретни сведения за Германия през последните десетилетия на византийското господство ни дава арбаският географ Идриси в бележитото си географско съчинение ”Развлечение за копнеещия за преброди страните” или накратко наричано “География на Идриси.”

В “География на Идриси”, писана в Сицилия, в двора на нормандския крал Роджер ІІ, в продължение на 15 години и завършена през 1153 г. за Германия се казва: ”...До град Джермания (Сапарева баня) има три дни път. Последният е един великолепен град, разположен в низина, с много лозя и насаждения, с изобилни природни богатства...”

Несъмнено причината да бъде Германия “великолепен град”, са минералните извори и чудната природа със студената вода и хубави гори. Със своето богатство през този период Германия привлича вниманието на нормандските наемни войски, които я ограбват, както вандалите Рим. Разбунтувалата се за неизплатени заплати нормандска наемна войска, на византийска служба в Солун, тръгва по долината на Струма и Джерман към цветущата Германия и я подлага на грабеж.

Несъмнено сведенията на Идриси за Германия са взети от някои от нормандските войници, участвували в ограбването на града. Знае се, че сведенията си Идриси е събирал от пътушуственици и той само ги е обобщавал и подреждал, ”без сам да е пътувал по нашите земи”, както се казва в много от предговорите на преводите на “Географията на Идриси”.Васил Коритаров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Византийско владичество - Сапарева баня, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Сапарева баня, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сапарева баня, снимки от Сапарева баня, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Сапарева баня, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.