Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Българското Възраждане

С падането на българския народ под османско иго се влошават условията за културен живот. Прекъсва се естественото развитие на просветното дело.

Още преди епохата на българското Възраждане, районът на Сапарева баня дава своя принос в образователното дело. Най-напред той съхранява чрез жителите на Сапарево, където е изтласкано българското население, просветните традиции на стария център Германия, за да ги предаде на възникналите по време на робството Самоков и Дупница, където те намират по-благоприятна почва за развитие. Най-старото сведение за учители и учебно дело в Кюстендилски окръг е надписът на амвонната стена на черквата “Св. Никола” в Сапарево, която е от времето на Второто българско царство. В него четем: “Да се знае кога дойдува даскал от Дупница 1735 лето.”

Демографските промени в района, с притока на нови заселници, водят до нов икономически и политически подем. За първи път в Дупнишко, в село Сапарево се създава еснафско взаимоспомагателно сдружение, а през 1864 г. и първото мелиоративно съоръжение в България – Сапаревската вада, дълга 14 км., чрез която се прехвърлят част от водите на река Черни Искър към Сапарево и Сапаревското поле. През същата година се построява и най-голямата черква за времето в Горно поле – Света Богородица.

Освен талантливите самоуки инженери Хаджи Иван Велков, Петре Пугьов и Митю Бонджилов, Възраждането ражда и талантливия  дърворезбар Коте Гювийски, школувал се в Рилския манастир, украсил не една черква в Дупнишко и Самоковско. Връх в таланта на Коте е украсата на черквата ”Св. Георги” в Дупница.

Първите учители в новото българско светско училище в Кюстендил през 1821 г. са Захари Попстоицев от Сапарево и Васил Абаджията от Сапарева баня.

Възмогнало се икономически още в началото на 60-те години на ХІХ век, еснафското сдружение в Сапарево е в състояние да организира и издържа взаимно училище, а през последното десетилетие от османското робство и да построи училищна сграда, която след пожар през 1910 г. е възстановена, но сега неподдържана.

Сапарева баня е едно от многото места в българско, посещавани от Апостола на свободата Васил Левски.

“Левски е толкова свят за българина, казва Николай Хайтов, че всеки иска да го има по-близо до себе си, да има каква и да е следа от тоя мъченик, чието присъствие действа като светена вода: внася очистение и омиротворение.
...Чудел се Яко Молохов, продължава Николай Хайтов, на упоритостта на българите да твърдят, че Левски бил идвал в техния град, в тяхното село, в техния край, даже когато било съвсем ясно, че не е идвал.”
Да това е така, но сведенията, че е идвал тук са повече от убедителни и за това се говори още в първите години след освобождението ни.

След освобождението, за което се борят и местни опълченци, в Сапарева баня се заселват много революционни семейства, напуснали родните си места по време на Кресненско – Разложкото въстание.

Днес населението на Сапарева баня е потомък на революционери от много въстания: от северозападните български земи по времето на Австро-турските войни, от Априлското въстание и Кресненско – Разложкото въстание. Сред последните заселници в Сапарева баня са шест опълченци, в това число и прочутият Тодор Хайдутина (Тодор Пармаков) от Горно Драгалище, Разложко, възпят в “Записки по българските въстания” от Захари Стоянов и във “Великата рилска пустиня” от Иван Вазов.

Непосредствено след Освобождението районът ни се включва в борбата за освобождение на братята отвъд Рила. Тук се изгражда македонско дружество, клон на дружеството в гр. Дупница. Тук се сформира и четата на Илия Ботушаров, която през Рила преминава в Разложко.

Пословична е храбростта на сапаревобанци във всички войни за обединението на българските земи в етническите им граници. Много от нашите участници в тези войни са носители на ордена “Кръст за храброст”, а Георги Панчов получава три такива ордена, нещо много рядко в страната.

Разказват, че първата пушка, гръмнала в Балканската война, улучва нашия съгражданин Иван Василев, който се носи като орел пред своите другари в атаката на турските позиции при Бараково. Друг наш съгражданин, бедният коняр Иван Маргин, в атаката на Одрин не може да изчака командата за атака и се вдига на щурм секунди или минута преди своите другари и пръв се озовава в непревземаемата крепост.

В Караджовските боеве, през Първата световна война, талантливият и смел ротен командир Йордан Попмихайлов (Чучуганов) пленява рота англичани заедно с командира й. В знак на войнско уважение към по-смелия и талантлив, колегата му, английският ротен командир му подарява цялото си военно снаряжение. Случаят е документиран и документите се съхраняват в Историческия музей във Велико Търново, а трофеите се пазят от близките на Йордан Попмихайлов в Сапарева баня.

За съжаление Майка България скоро забравя истинските си чеда и ги предава на палачите, за да ги избиват по най-жесток начин, както става с Йордан Попмихайлов през 1923 г.

До учредяването на княжество България Сапарево и Баня са се водили като едно село, а след това Баня е преименувано в село Горна баня.
Със заповед № 168 на МС от 22 януари 1943 г. селото е преименувано в Сапарева баня.
С Указ 317 от 13.09.1955 г. село Гюргево е присъединено към Сапарева баня.
С Указ № 1942 от 1974 г. Сапарева баня и Сапарево са обявени за град.
С Указ № 2932 от 27 септември 1983 г. на ДС, се създава Сапаревобанска селищна система. По-късно Сапарево се отделя в самостоятелно село.
От 1987 г. гр. Сапарева баня е община към Софийска област.
Днес Сапаревобанската община се състои от гр. Сапарева баня, летовището Паничище и селата Сапарево, Овчарци и Ресилово.

За човешката доблест на сапаревци и сапаревобанци писателят Николай Хайтов, който е работил тук като лесовъд, пише: “Много красиво нещо е човешката доблест и аз имах удоволствието да я видя у тези чудесни корави селяни от Сапарево и Сапарева баня. Тоя спомен е от най-хубавите, които имам от лесовъдските години и аз рано или късно ще напиша нещо за него."Васил Коритаров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Българското Възраждане - Сапарева баня, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Сапарева баня, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сапарева баня, снимки от Сапарева баня, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Сапарева баня, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.