Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Копринка

п.к. 6137 тел.код 04351

Сърцето на траките

Казанлъшката котловина е наречена с почти кинематографичното име Долината на тракийските владетели.

Подземно пътуване из тайнствени гробници и съкровища предлагат култовите храмове в района, строени в кратък исторически период, края на VI - началото на II в. пр. Хр. Те са повече от където и да било другаде в България и имат необикновено разнообразна архитектура. В Казанлъшко са открити 15 тракийски гробници и всяка е различна. Многообразието им не може да бъде обяснено само с богатото въображение на тракийските архитекти и строители, нито със самостоятелните виждания на всеки владетел за вида на задгробното му жилище.

Първи в долината са открити най-емблематичните доскоро археологически паметници - Казанлъшката гробница и единственият намерен тракийски град - Севтополис от края на IV в. пр. Хр., потопен след пълно проучване под яз. Копринка. През 1944 г. войници копаят окопи и се натъкват на гробницата, която бе единствената със запазени уникални стенописи до откриването на храма при Александрово до Хасково през 2000 г.

Севтополис е разкрит през 1959 г. при строителството на язовира Копринка и донася веществено доказателство, за което мечтаят всички археолози - надпис. На мраморната плоча е изписано, че селището с дворец улици, къщи, дворове и две куполни гробници е столицата на Севт III.

Експедицията на Георги Китов работи в Казанлъшко от 1992 г. Проучила е стотина могили и е открила множество гробници с правоъгълни или кръгли камери и ритуални ложета, десетки гробове, стотици предмети от злато, сребро, бронз, глина и стъкло с изключителна научна и художествена стойност. Късметът спохожда Георги Китов още при първите разкопки при Малката могила между Шипка и Шейново, от която буквално "извират" бронзови и златни находки, образец на тракийското изкуство. Следва гробницата в Сашова могила с полуцилиндричен свод от каменни блокове, които се повтаря в храмовете в Славчова могила край Резово и в Сарафова могила до Казанлък.

Гробнично-култовият комплекс в голямата могила Оструша до Шипка е с 6 помещения от 100 кв. м, с разграфен на правоъгълници и квадрати таван и останки oт стенописни изображения с инкрустирано злато.

Храмът в могилата Шушманец, с бяла колона в кръглата камера, бие по внушителност и остава най-големият до откриването на комплекса в Старосел, Пловдивско. Друга двойка са куполните гробници при Голяма Арсеналка и при Могилата на грифоните с богатата украса от орнаменти. А редом преддверието на гробницата в могила Хелвеция пази дори следи от кръвта на жертвен кон.

Увлекателен е разказът за работата в последните години - Старосел, Александрово, гробниците до Мъглиж и в Попова могила до Оряховица, Старозагорско. През лятото на 2004 г. край Шипка е открит гробът при могила Светицата с откритите в него броня, златната маска и пръстен и храмът-гробница на Севт III ("легитимиран" с 3 надписа на името му върху два съда и върху шлем), със съкровищата и бронзовата глава отпред в Голямата Косматка.

Казанлъшката долина е сърцето на тракийските владения по нашите земи, с обилие от материални свидетелства за духовния живот и вярванията, за култови ритуали и за бита на траките, доказва, че тяхната цивилизация е била равностоен партньор на гръцката през I хилядолетие пр. Хр.Велиана Христова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Сърцето на траките - Копринка, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Копринка, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Копринка, снимки от Копринка, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Копринка, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.