Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Музиката на планината

Гелски манастир
Гелски манастир

До 2004 година село Гела живееше в сянката на съседната Широка лъка - етнографското селище, магнит за любителите на родопската музика.

Името Гела нашумя след като кметицата му Калинка Драганова отпрати британски туристи заради отказани визи за Великобритания на местния самодеен състав. И така тя се превърна в атракция за британските гости в Родопите – търсят я специално в кметството, за да се щракнат за спомен. Българските туристи тук не се снимат с кметицата, но като хипнотизирани се опитват да уловят удивителната красота на мястото в обективите на фотоапарати и камери.

Наблизо има древно тракийско светилище, а през лятото се провежда и едно от най-големите гайдарски надсвирвания. Е, тогава е пълно с българи и не може да се намери свободно място за нощувка в местните къщи, които предлагат добри условия и отлична кухня. В Гела има и два малки хотела - на международният пловдивски панаир и бившата база на “Академика”, стопанисван от семейството на бившата зам-министърка Любка Качакова. И въпреки че условията не са луксозни, времето, прекарано в Гела никога не се забравя, защото не е възможно да забравите пейзажа в тази част на планината, нарисуван от светлини и сенки.Тошко Смиленов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Етнографски - Музиката на планината - Гела, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Гела, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Гела, снимки от Гела, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Гела, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.