Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Болярски поглед

Ако някой може да гледа отвисоко болярите от Търновград, то това са жителите на Арбанаси. Това често се споменава като шега от жителите на архитектурния резерват и едно от най-живописните български села - на 400 м надморска височина и на 4 км от старопрестолния град.

Днес там има 300 къщи, пет църкви и два манастира, а техните стенописи са шедьоври на българската зографска школа. Цветовете на фреските са така наситени и ярки, че никой не може да повярва във възрастта им. Най-голяма е църквата “Свети Архангели Михаил и Гаврил”, а най-малка църквата “Свети Атанасий”. Със забележителните си дърворезби по иконостаса е известен параклисът “Свети Георги”.

Открай време през живописното село минават туристи, изследователи, хора на изкуството, туристи и обикалят храмовете, одаите и дворовете на прочутите Констанцалиева и Хаджиилиева къщи. Във всяка от къщите тук ще ви нагостят подобаващо. Цените не са от ниските, но преживяването си заслужава, защото Арбанаси е отправна точка за разглеждане на Търновската Света гора, старата столица и изобилните възрожденски паметници в района.Галя Кацарска

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културен - Болярски поглед - Арбанаси, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Арбанаси, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Арбанаси, снимки от Арбанаси, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Арбанаси, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.