Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Мирис на сено

Само по филмите бях гледала и ми бяха разказвали - удоволствието да се излежаваш в сеното. Докато не отидох в Лещен. Който не го е правил, да побърза! Ще му изчезне и стресът, и болките, и всякакви лични и професионални дилеми. Малкото селце е над Гоце Делчев, близо до пресечната точка на Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач. От София го делят не повече от 200 км, но картината е от друг свят.

Автентичните къщи имат обширни чардаци с открита камина и предлагат съвременни условия в запазения автентичен стил. Връщате се назад във времето, но продължавате да си ползвате всички удобства на ХХІ век. И ако през зимата номерът със сеното не може да мине, то всичко останало го компенсира.

Да не говорим за вкусотиите в двете механи, които работят само за гостите на къщите и предлагат домашно приготвени специалитети от Гоцеделчевския край. Струва си да опитате пилето в гърне, което ври повече от три часа на тих огън и се задушава с босилек. През зимата ще си оближете пръстите от заека в тиква - пече се половин ден с вино, цели лукчета, едро нарязани моркови и дафинов лист. Друга типична гозба от местната родопска кухня е овиата – накълцано месо, намазано с горчица и горски билки, което налагат с кашкавал и после го увиват на руло с бекон, преди да го опекат на плочата.

Освен това в Лещен можете да ловувате, да ходите на риба, езда, или просто да се разхождате в планината с джип или с каруца. Въпрос на вкус. И единствено дискретно монтираните сателитни чинии, телефони, телевизори и модерно оборудваните санитарни възли в къщите ще ви напомнят в кой век живеете.Силвия Люцканова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Етнографски - Мирис на сено - Лещен, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Лещен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Лещен, снимки от Лещен, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Лещен, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.