Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Градска управа

Сградата на Община Хасково

Институцията Община в Хасково, както и в другите градове съществува още преди Освобождението от Турско робство. Тя е представлявала българското християнско население пред местните турски власти. Членове на Общината през Възраждането са били най-известните, богати и влиятелни граждани - търговците и занаятчиите. Те са били членове и на църковната община, и на училищното настоятелство.

Първият кмет на града е Михаил Минчев, син на хаджи Иванчо Минчев, един от най-богатите чорбаджии в града и лидер на българската група в Общината. Самият М. Минчев е член на Революционния комитет и воюва за Освобождението на България.

Строежът на тази сграда е започнат през 1937 г. заедно с Пощата и Съдебната палата. В Общината се помещава и заседава Общинския съвет, тук е разположена администрацията. В една от залите на Общината се сключват гражданските бракове. Местната администрация полага непрекъснати грижи да обновява и модернизира зданието.

Областна администрация

Това е институцията, която предсталява държавната власт в Хасково. Сградата се ползва за Окръжен народен съвет след новото административно деление на страната през 1959 г. Първият Окръжен управител на Хасково след Освобождението е Петър Берковски.



форум на пътешественика
Няма мнения



Изпрати на приятел Изпрати на приятел






Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Градска управа - Хасково, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Хасково, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Хасково, снимки от Хасково, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Хасково, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.