Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Вечният полуостров


Несебър е един от най-старите градове в Европа и най-богат на архитектурни паметници от Средновековието в България.

Около 3000 г. пр. Хр. възниква първото селище на полуострова. През най-ранния период от историята на Несебър в него живеят траки, дали първото му име - Месабрия.

Към края на VІ в. пр. Хр. Несебър вече е гръцка колония, създаден като град-държава от преселници от Калхидон, Бизантион и Мегара, дали му името Месемврия. Градът търгува с цялата източна половина на средиземноморският басейн. През V в. пр. Хр. Несебър започва да сече монети от сребро и бронз, а новите изследвания показват, че монетарниците в града са секли през тази епоха и по поръчка на други градове-държави.

Със зараждането на Римската империя приключва един от най-бляскавите периоди от живота на хилядолетния град. Огромната римска империя поглъща постепенно целия средиземноморски свят и нашите черноморски градове остават в периферията и.

През 330 г., с преместването на столицата на империята в Цариград, цялото наше Черноморие от далечна и заглъхнала провинция се озовава под стените на новия голям център. Така Несебър се събужда за нов живот. Наново се построява мощната крепостна стена. От Византийската епоха (V-VІ век ) датират най-рано построените несебърски църкви.

След създаването на Българската държава значението на Несебър още повече нараства. Района на града е използван два века от византийските императори за водене на големи военни операции на Византия срещу България. През 812 г. Крум превзема града. Най-големият възход на Несебър през тази епоха е през времето на Иван-Александър.

По времето на Османската държава градът не е успял да избегне общия стопански и културен упадък, в които изпада целия Балкански полуостров. Несебър обаче е музей на нашата черноморска архитектура от XVIII и XIX век, със сгради, с типично подчертана индивидуалност.

Преживял блясъка на не един възход и понесъл нищетата на не едно падение, малкият полуостров е запазил, както никъде другаде у нас, следи от всички култури - от древна Гърция до днес. И ако някога Несебър е живял в рамките на източната половина на Средиземноморието, сега тези граници са се разширили и обхващат един свят от Европа до Тихият океан. Старият град-мъдрец никога не е виждал такова оживление и толкова много жизнерадост по своите улици. Миналото е било богато, но ето, че пред Несебър историята е открила нова страница и той слива миналото, настоящето и бъдещето в едно цяло.Кристияна Георгиева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Вечният полуостров - Несебър, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Несебър, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Несебър, снимки от Несебър, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Несебър, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.