Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Неповторима атмосфера

Село Боженци съхранява възрожденското си достойнство и спокойствие напук на опитите да бъде комерсиализирано
Село Боженци съхранява възрожденското си достойнство и спокойствие напук на опитите да бъде комерсиализирано

Къщи с бръшлян чакат гости в Боженци

Ако попаднете в Централна Стара планина, отбийте се до райското кътче Боженци. Трябва само да се премине през Габрово и на пътя за Велико Търново да се кривне встрани. В котловина сред високите балкани се е сгушило Боженци, село, създадено още преди 600 години. Според легендата болярката Божана намерила подслон на това закътано място след превземането на Велико Търново от турците.

Боженските майстори са оформили един от най-живописните архитектурни ансамбли на Възраждането. Високите каменни огради на стотината къщи, кованите дъбови порти, каменните чешми и мостове, малките дюкянчета правят атмосферата неповторима. Белите стени на боженската къща са обвити с бръшлян и диво мушкато. Двукатна, тя е покрита с тежки каменни плочи. Високият приземен етаж включва домакински и занаятчийски помещения, конюшни, навеси за животни, мазета, дюкяни. Външното стълбище води до веранда, през която се влиза в гостна, одая (спалня) и соба (кухня). Големите ъглови камини са типични за боженския интериор. Стените са с букова облицовка, таваните резбовани, чергите във весели тонове. Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват. Там миналото и настоящето се смесват. Затова е толкова привлекателен за туристи.

В десетките занаятчийски работилници показват своето умение ковачи, кожари, абаджии, ножари, дърворезбари. Около 100 са запазените къщи в селото, над 20 частните хотели, много малки механички. Да поседнеш на ракийца и балкански вкусотии, особено в механата на бай Митьо Боженски е истинско преживяване. Балканджийските манджи се приготвят в гърненца: домашно пиле или пържола с гъби, задушен заек, печен пуяк върху зеле. Славата на пърленките на бай Митьо се носи надалеч. Ароматните малки питки се слагат задължително топли на всяка маса.

За любителите на старината истинско изкушение е да надникнат в музеите с оригинални етнографски експозиции, в старинната църква и в сградата на училището, строено още през 1871 година.Стела Казакова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Неповторима атмосфера - Боженци, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Боженци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Боженци, снимки от Боженци, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Боженци, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.