Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Добричка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

За алтернативите на масовия туризъм

Много от понятията, свързани с видовете туризъм, са все още неясни и объркващи за голяма част от българите. Алтернативният туризъм представлява пакет от услуги, които са адресирани към ценителите – индивидуални туристи и малки групи. ”Това са туристи, които имат тема на своето пътуване, които не пътуват, за да спестят пари, а за да научат нещо ново", смята Любомир Попйорданов, председател на управителния съвет на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Тези туристи очакват да получат строго специализирана и персонализирана услуга. За алтернативен туризъм се говори, когато той е алтернатива на масовия туризъм. Хората, които предпочитат този вид туризъм, избягват големите хотели и курорти и отдават значение на общуването с местните хора. Те държат да разберат, че пътуванията им подпомагат по някакъв начин местната икономика, а не разхищават и не унищожават природните ресурси. В този смисъл алтернативният туризъм представлява предпоставка за устойчиво развитие.” Алтернативните форми на туризъм са интелигентен начин за прекарване на почивката, независимо дали става дума за приключенски или тематичен туризъм. Става дума за изживяване, при което дистанция почти не съществува и при което домакините и туристите не са разделени от рецепцията. Не е случайно, че при алтернативните форми се говори за гости, а не просто за клиенти.

Границите между селския и екотуризма са изключително размити, тъй като у нас все още много рядко се прави истински екотуризъм. Чистият екотуризъм, какъвто се предлага по света, е свързан изключително с наблюдение на животни, но в България се ограничава основно до наблюдението на птици (местността Пода, Дуранкулак, резервата Сребърна). По принцип обаче, когато се говори за екотуризъм, е редно темата да бъде посветена на дадена екосистема. Една интересна тема би могла да бъде орхидеите в България, тъй като в страната има 35 вида орхидеи и продължават да се откриват нови. “У нас често под екотуризъм се разбира доста по-широк кръг от дейности, в който влиза и приключенският туризъм. При него обаче акцентът не се поставя върху наблюдението, а върху пребиваването в природата, споделя Любомир Попйорданов. Общото между двата вида туризъм обаче е, че се използва мрежата на селския туризъм.

Все по-актуални и многобройни стават еко пътеките в България. В действителност малко са хората, които имат представа какво точно представлява една еко пътека. Обикновено този вид маршрути се създават около някаква конкретна тема и най-често тя е свързана с дадена екосистема. Целта на еко пътеките е да осигурят по-лесен достъп до някаква забележителност и именно в достъпа се крие другият смисъл на еко пътеките: те са еко, защото за тяхното изграждане са използвани само еко материали, взети от природата. За да бъде пълноценен един еко маршрут обаче, са необходими и специализирани водачи, които да разбират от екосистеми.

Какво трябва да направи човек, за да се отдаде на почивка от алтернативен тип? Първо трябва да реши какво точно иска. Има хора, които обичат пътувания на културна тема , а други предпочитат физическите натоварвания. “Най-общо казано, в България има две дестинации, които не трябва да се пропускат – това са Родопите и Стара планина, категоричен е Любомир Попйорданов. И двете планини са живи, населени са и имат огромно разнообразие на природно и културно наследство. Хората, които посрещат гости по тези места, имат нагласата да го правят и наистина предлагат продукт от класа. Алтернативният туризъм е занаятчийски продукт и като такъв е по-скъп от масовото предлагане. Индивидуалното обслужване изисква повече разходи, но затова пък и подходът е персонализиран и отношението към всеки турист е на много по-високо ниво.Ралица Савова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Справочник - За алтернативите на масовия туризъм - Дуранкулак, Добричка област, информация, история, култура, забележителности в Дуранкулак, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Дуранкулак, снимки от Дуранкулак, туризъм в Добричка област, настаняване в хотели в Дуранкулак, Добричка област; частни квартири в Добричка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.