Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Пожелателно за СПА туризма


Някои наричат минералната вода българската машина на времето. У нас има 900 минерални извора на 135 места, образувани преди хилядолетия, отбелязват в енциклопедията си от 1936 г. братя Данчови. Водата извира от 400-1500 м дълбочина. Дебитът на родните минерални извори достига до 25-30 л/сек. Не е известно другаде по света да са строени  специални крепостни ограждения за охрана на минерална вода. Но в Хисаря например крепостната стена, градена от римляните, е дълга 2.135 км и висока 8 метра.

Първият Закон за студените и топлите минерални води в България е публикуван в бр. 273 на Държавен вестник от 1891 г. През 1907 г. водата, бутилирана в Меричлери, Чирпанско, получава златен медал от Кралското геолого-географско дружество на Световното изложение на минералните води в Лондон. В началото на века правата за ползване на минералната вода се давали като стимул за развитие на родната промишленост.

Сега у нас има над 240 находища на минерални води. Страната ни е сред най-облагодетелстваните с този дар божи. За справка, във Франция минералните извори са едва 64, а в Испания – 89, макар че тези държави имат пет пъти по-големи територии от България. По сумарен дебит нашите извори са като своеобразен Ниагарски водопад.

За СПА туризъм, свързан с всички оздравителни и разкрасителни процедури, които предлагат минералните центрове, у нас се заговори отскоро. Потенциалът за развитие на този вид туризъм е огромен и в същото време свързан с определена култура на потребление на свободното време и на борба със стреса, която у нас отскоро си пробива път. Въпрос на време е СПА туризмът да  заеме мястото, което заслужава, а услугите в бранша (пожелателно) да достигнат световно ниво.Кети <evanescence_90@mail.bg>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Балнео - Пожелателно за СПА туризма - Велинград, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Велинград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Велинград, снимки от Велинград, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Велинград, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.