Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Възрожденски дух и занаяти

Кой край на Балкана е по-красив и с по-дивни места?

Това е древен спор между местните хора от различни части на Стара планина. Външен човек с ръка на сърцето ще ги увери, че и Еленският Балкан, и Габровският, и Троянският, и Тетевенският, и Врачанският, и наистина цялата планина от Ком до Емине - и северните склонове, и южните, са приказно красиви и притегателни за всички любители на походи, катерене, на близост с планинската омая от въздух, растителност, животински свят и спиращи дъха гледки. Наистина е учудващо, че всяка част на планината е своеобразна и различна от останалите.

Градовете, по-големи и по-малки, сгушени над и под Балкана, съхраняват цялата ни самобитна култура, архитектура, традиционни занаяти и възрожденски дух. И Трявна, и Елене, и Дряново – прославени средища на иконопис и дърворезбарство, и Троян – с богатата си история и традиции в керамиката, и разбира се, Карлово, Калофер, Котел, Казанлък – носители на възрожденската ни история, богати търговски центрове в миналото и градове, пълни с доказателства за уникалната ни духовна и материална култура, всички те са истинско съкровище за всякакви съвременни форми на туризъм. Логично е, че места като Боженци, Жеравна, Чифлик, Шипково, Вършец и още много други, вече предлагат доста по-модерни и разнообразни условия за почивка - съчетание на планинска природа и пълно откъсване от градската суматоха, с вкусовете и бавния ритъм на селския живот, или с животворното действие на минералните води в балнеоложките центрове.

Да не говорим за неизброимите възможности за преходи – по-тежки или по-щадящи, по изградени маршрути и екопътеки в планината.Ралица Савова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Възрожденски дух и занаяти - Балкан, Планини, информация, история, култура, забележителности в Балкан, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балкан, снимки от Балкан, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Балкан, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.