Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Рай за ценителите

Северното Черноморие предлага чудесни възможности за туризъм, особено за тези, които търсят спокойствие и уют, далеч от лукса и шума на големите курорти. В тази част се намира и най-северното, по крайбрежието на Черно море, езеро - Дуранкулашкото, разположено на основния път на миграция на прелетните птици - Via Pontica. По произход то е естествен лиман, отделен от морето с пясъчна коса. Заради голямото си биоразнообразие езерото е обявено за защитена зона. На големия остров в езерото се намира храмът на Кибела – един от най-големите праисторически некрополи в света, на възраст около 2500 години.

С подобен произход на Дуранкулашкото са и Шабленското и Езерешкото езеро, разположени само на няколко километра на юг от малкото рибарско селце Крапец. Между селото и Дуранкулак се простира уникалната за цялото черноморско крайбрежие плажна ивица с дължина от над 6 км. Тук се намират и едни от малкото девствени дюни на Черно море, а тихите и спокойни води се съчетават с меко пясъчно дъно. Дори и през летните месеци природата по тези места остава незасегната от тълпите туристи.

След Шабленското езеро се издига най-старият фар на Черно море, разположен до рибарското селище на нос Шабла. Красивата гледка от височината на Камен бряг няма равна на себе си, а природният и археологически резерват Яйлата е друга интересна забележителност в близост.

Богатото културно-историческо наследство създава много възможности за развитието на културен туризъм. В този район се намира митичният нос Калиакра, който е превърнат в красив природен резерват с богати популации от корморани, тюлени и делфини, а околните пещери се обитават от скорци и скални косове. Една от забележителностите на Балчик е двореца на румънската кралица Мария и богатата ботаническа градина. Интересни са останките от мюсюлмански манастир край село Оброчище.

Типични за Северното Черноморие са чистото и спокойно море през лятото, пясъчното дъно с неголям наклон, обширни плажове с дребен златист пясък и вековните гори. Невероятното съчетание на все още непокътнатата от човешка ръка природа и съвременните курорти Златни пясъци, Албена, Ривиера, Русалка, Слънчев ден, Св. Св. Константин и Елена, може да задоволи всички изисквания за почивка край морето. Любителите на черноморските миди са чести посетители на мидената ферма на север от Каварна, привлечени от морския деликатес в почти недокоснат от времето залив.

Третият по големина град в България, Варна, е бил населено място още преди гърците да основат там колонията Одесос, към 580 г. пр. Хр. По-късно, по времето на римляните, Варна става главен пристанищен град, търгуващ с Константинопол, Венеция и Дубровник. Днес Варна се е превърнала в морската ни столица и привлича стотици хиляди гости през летните месеци. Ценителите могат да избират между това да се радват на качествени бистра като Европа, близо до входа на Морската градина, или да отделят време за висша кулинария в ресторанти като Капитол или Ремеранс.

На юг от Варна е живописният комплекс Камчия, разположен на брега на река Камчия, сред екзотична лонгозна гора, недалеч от едноименния резерват, където се съхраняват уникални растителни и животински видове. Още по на юг са разположени малки, но живописни морски селища като Обзор и Бяла, където се предлагат прекрасни възможности за всякакъв вид туризъм. Те са подходящи за хора, които предпочитат естествената неподправена атмосфера, далеч от шума на големите курорти.

Нос Емине е единственото място, където планината слиза в морето. Малко по-нагоре, над носа, по най-източните склонове на Стара планина пълзи село Емона. Някога селото се е намирало на брега, но пиратските набези принудили местното население да се оттегли на по-защитено място в планината.Ралица Савова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културен - Рай за ценителите - Варна, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Варна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Варна, снимки от Варна, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Варна, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.