Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Гербът на София

Гербът на София е изработен през 1900 г. заради панаир
Гербът на София е изработен през 1900 г. заради панаир

"Нашата столица София да има особен знак (герб), който да бъде поставен на общинския печат и на знамето, което се въздига над Градския съвет, както и във всички места, където е прието да се турят градски гербове". Това гласи указ на княз Фердинанд на 24 април 1900 г. Поводът за височайшата разпоредба било предстоящото участие на България във Всемирното изложение в Париж през 1900 година.

Тогавашният кмет Хр. Г. Попов привлича за изпълнение на задачата трима души: директорът на Рисувателното училище (днешната Художествена академия) Иван Мърквичка, директора на Археологическия музей В. Добруски и художникът студент Хараламби Тачев. На страниците на вестник "Развигор" от 21 март 1937 г. авторът на герба Тачев споделя:

"Установих формата на щита, разделих го на четири полета, като запазих горните две полета (шефското място) за тези сюжети, които биха изказали името на града, а долните две - за другите характерни сюжети. В горното ляво поле поставих образа на Улпия Сердика - заето от една антична монета, за да подскаже старото име на София - Сердика. В горното дясно поле поставих църквата "Св. София", от която столицата е добила сегашното си име. В долното ляво поле - Витоша, вековният свидетел на исторически събития; в долния десен - златен балдахин, под който е изобразена статуята на Аполо Медикус като персонификация на минералните извори във и около София. И този сюжет е зает от една антична монета.

По това време, когато работех герба, г-н Добруски ми показа едно медальонче, намерено при разкопки на Трапезица, Велико Търново. На него бе изобразен един лъв в скачащо положение и едно малко лъвче под него - върху червен емайл. Взех големия лъв и го поставих върху малко щитче, което сложих в средата на общия щит - в сърцевината, както се изразяват хералдците. Този мотив служи и да подчертае, че София е приемница на старата столица Търново. Над щита поставих зидова корона..."

Хараламби К. Тачев е първият български художник декоратор, последовател на сецесиона. Ученик е на Иван Мърквичка и завършва в столицата през 1902 г. първия випуск на Рисувателното училище. От 1910 г. е професор по декоративно изкуство, българска орнаментика и стилознание в Рисувателната училище. По негови проекти са изработени фасадите и вътрешната украса на храм-паметника "Св. Александър Невски", двореца "Врана" и т.н. Освен на столицата е автор и на герба на Габрово.

Днешният девиз "Расте, но не старее" е поставен през 1911 година. Подсказан бил от девиза на Парижкия герб", който е "Fluctant nec mergitur" ("Плава, но не потъва"). Отначало, текстът гласял "Расте, не старее", ала като забелязали, че буквите са 13, веднага прибавили "но" и буквите станали 15. Двата стръка с лаврови листа, по един отляво и отдясно, са прибавени през 1928 г. по време на кметуването на генерал Вл. Вазов и изразяват младост, постоянство и успех.Панайот Михалев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Гербът на София - София, София град, информация, история, култура, забележителности в София, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в София, снимки от София, туризъм в София град, настаняване в хотели в София, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.