Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

На кафе... в Новия град

Изпийте чашка кафе над Античния театър
Изпийте чашка кафе над Античния театър

Калдъръмените кьошета и зелените дворове на стария Пловдив би трябвало да са мечта за всеки кандидат-собственик на кафене.

Още по времето на Балкантурист заведенията тук бяха сред малкото в България, направени с респект към възрожденския чар. Турският салон на „Пълдин" с дългите дървени миндери, кафето, приготвено на жарава, и домашните сладкиши, сервирани върху големи медни тави, показваше рядък за онези години усет към потенциала на Стария град да привлича посетители.

Макар логиката да подсказва обратното, маркетинговите умения на частниците, които в момента държат повечето кафенета тук, май все още са далеч от подобни „висини". Преобладаващите пластмасови столчета и чадъри на „Кока-Кола" едва ли са най-подходящият избор за китните кътчета на стария Пловдив. А ретростилът, колкото и естествено да отговаря на архитектурната обстановка, засега си остава запазена марка на няколко заведения в... Новия град. Изключение в това отношение не прави дори златното място над античния театър, където се мъдри неугледно капанче за бира и безалкохолни напитки.

Отскоро известната тераса с изглед към града, за която се минаваше през действащ антиквариат, също е модернизирана. Масите от колела на каруци са сменени с пластмасови, а преходното помещение е освободено от всички стари вещи и надлежно измазано.

За жалост така липсващата атмосфера с дъх на лавандула може да бъде открита едва на неколкостотин метра от хладните дувари на Стария град. Едно от притните кафенета (а и нощен клуб) в близост до главната улица е No sense. Интериорът му съчетава съвременните пространствени решения с мебели от миналия век, събирани от различни пловдивски вехтошари и антиквариати.

Собствениците гърци са гаранция, че тези, които си поръчат фрапе, тук няма да се сблъскат с въпроса „с кола или мляко го искате". В No sense то се приготвя по оригинална рецепта - с вода, нес-кафе, пудра захар и 10 г мляко, които се добавят накрая. За борба с пловдивските жеги заведението предлага още студено капучино и студен шоколад.

Сред по-известните дневни барове на града е и „Бали", който печели с елегантното обзавеждане в тъмносиньо и с големия асортимент от професионално приготвени напитки от кафе. Сред специалитетите на бармана е венецианско кафе, което се прави от ликьор амарето, сметана и кафе, отделени на пластове. Пие се на три пъти, като след всяка глътка се сдъвква по едно от зърната кафе, поставени отгоре. За любителите на коктейлите „Бали" предлага още мексиканско кафе с текила „Калула" и сметана и ямайско кафе с „Тиа Мария" и сметана и какао фрапе. През лятото същите напитки могат да бъдат опитани и в откритото заведение „Гардения" в Стария град.Димитър Ямаков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Уикенд - На кафе... в Новия град - Пловдив, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Пловдив, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Пловдив, снимки от Пловдив, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Пловдив, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.