Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

В подножието на Рила

Oбщина Дупница се намира в Югозападна България, в подножието на Рила планина. При кръстовището на пътищата от София за Солун и от Пловдив за Скопие. Селищата в община Дупница са разположени в Дупнишката котловина, оформена от западните склонове на Рила и южните склонове на Верила.

В град Дупница и околностите са разкрити следи от тракийската култура, антично селище и некропол, гробница от римско време. В резултат на археологически проучвания през 1993-1995 г. в местността Кулата са разкрити основи на крепост, съществувала през IV-V век. В средата на хълма е издигната отбранителна кула, която дава името на местността.

За първи път името Дупница се появява в османски регистър от третата четвърт на XV век. В предосвобожденската епоха стопанският живот на града е свързан предимно с рударството. Още през XVIII век. пътешественици отбелязват наличие на железни рудници в околностите на селището. В началото на XIX в. добивът на желязо в Дупница и района е все още значителен.

Началото на индустриализацията в града се поставя през 60 - 70-те години на XIX век, когато започват работа три предприятия от манифактурен тип: абаджийско, дървообработващо и за рязан тютюн. Градът започва да се оформя като един от големите тютюнопроизводителни центрове. Тютюнопреработката и търговията с тютюн е основен поминък за голяма част от населението до 30-те години на XX век.

Дупница е добре развит промишлен център. Водещи отрасли са химикофармацевтичната, тютюнопреработвателната, консервната, шивашката и обувната промишленост. Дупнишката котловина попада в умереноконтиненталната климатична област с известно средиземноморско влияние, което прониква по долината на р. Струма и р. Джерман. Това смекчава климатичните условия на района и го отнася по-скоро към преходноконтиненталния климат.УНСС, специалност туризъм

форум на пътешественика
10 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - В подножието на Рила - Дупница, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Дупница, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Дупница, снимки от Дупница, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Дупница, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.