Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

В подножието на Беласица


Петрич е разположен в югозападна България, в подножието на планина Беласица. В местността Рупите се намира единственият вулкан в нашата страна - Кожух. Надморската височина на града варира от 150 до 250 метра.

Петрич е един от старите градове по Долна Струма. Той води началото си от времето, когато на Балканския полуостров са живеели траките. На 10 км. североизточно от днешния Петрич, в южните склонове на планинското възвишение Кожух е имало тракийско селище.

През I век пр. н. е. римляните завладели земите на траките. Тогава малкото селище при Кожух се превръща в добре укрепен римски град. Според римският историк Тит Ливий този град се казва Петра, а от археологическите разкопки се разбира, че е съществувал до VI век от новата ера, когато е бил опожарен от славяните. Предполага се, че оцелелите жители са напуснали опожарения град и се заселили в подножието на планина Беласица, с което поставили началото на днешния град Петрич. Така Петрич става наследник на историята на древния тракийско-римски град Петра и получава името си Петрич.

Славянското селище Петрич се присъединява към българската държава през 837 г. в резултат от войната на българския хан Пресиан срещу Византия и въстанието на струмските славяни. В следващите векове, краят на X и началото на XI век Петрич е важно военно и стратегическо място в Самуиловата държава. През 1014 г. близо до село Ключ се провежда решителната битка между българските войски начело с цар Самуил и войските на византийския император Василий II. Останките от Самуиловата крепост и до днес напомнят за едно от най - големите варварства, които помни световната история – ослепяването на пленените 14 000 български войни.

През средновековието Петрич се превръща в здрава крепост - част от укрепителната система в югозападна България. За това говорят останките от средновековната българска крепост, която се издига в планината над селището и грамотата на владетеля Деяна в Струмица, който през 1373 г. дава съгласието си да се построи църква в града.

По времето на възраждането Петрич се изправя за нов живот. В него се разгаря упорита борба за български език, училища и българска църква. През 1873 г. се открива първото българско училище от рилския монах Агапий (Ангел Войнов от Кюстендил). След него като учители работели Ефтим Бояджиев и Кочо Мавродиев. През 1868 г. завършва строежа на първата българска църква Св. Николай, която става център на борбите на българското население срещу гръцкото влияние и гъркоманите.

С освобождението на България от османско иго, градът влиза в пределите на свободното отечество. Но по силата на Берлинския договор Петрич е върнат обратно на турския султан до 1912 г.

През 1912 г. Петрич посреща освобождението си от дълго робство. Голяма част от населението тръгва заедно с българската освободителна войска да се бори за свободата на родния си край. В паническото бягство турците напускат града. Броят на жителите му бързо намалява, за да се увеличи отново след Междусъюзническата война, когато хиляди бежанци поемат пътя към свободната част на отечеството. Бежанците се пръскат из цялата страна. В Петрич се установяват да живеят около 4500 души бежанци. За няколко години броят на жителите достига 7164 души.

Днес Петрич е административен, стопански и културен център на Петричка община. Населението през 1997 г. е 27 887 души. Петричка община включва 50 села с които населението възлиза на 57 477 души през 1997 г. В Петричка община има 3 начални училища, 24 основни училища, 6 средни училища, 8 детски градини, 14 обединени детски заведения. Културна дейност развиват 21 читалища. В Петрич са открити Исторически музей и Младежки дом.Божидар Божков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - В подножието на Беласица - Петрич, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Петрич, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Петрич, снимки от Петрич, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Петрич, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.