Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Лютица Мраморният град


Когато се каже Ивайловрад, най-често споменаваният културно-исторически паметник е римската вила Армира до с. Свирачи. Проучена основно отдавна и оставена под защитно съоръжение за реставрация в по-добри времена. Едва от две години се правят проучвания на голямата средновековна крепост Лютица, която е съвсем наблизо - до с. Рогозово, на най-високия хълм в местността.

Тази най-запазена крепост у нас (подобно на Баба Вида, която обаче е на равното до самия бряг на Дунава) буквално е била "извадена" от вековната гора. След сегашните открития археолозите знаят много повече за историята на това невероятно място. Последното откритие е, че в църквата на крепостта започна да излиза мартирий - гробница на светец, съобщи ръководителката на разкопките н.с. I ст. Бони Петрунова от Археологическия институт с музей при БАН. Оказва се, че крепостта е свързана с трима български царе. Преди време тук бе открита поредна безценна и много рядка находка - монета на Иван Асен II, с неговия лик и надпис. А той е първият български цар (1218-1241), започнал да сече монети.

Мраморите, с които се прочу Армира, тук са просто строителен материал - цялото укрепление е градено от мрамор, който навремето е добиван вероятно направо на място. Така Лютица получи името Мраморния град. Уникалността на обекта и огромният му потенциал за културен туризъм обаче не впечатли Министерството на културата и заради липса на инвестиции проучването бе спряно. Малко по-късно разкопките бяха спасени със спонсорството на НИМ.

Името Лютица е мъжко, славянско, подобно на Добротица и Иваница.

Крепостните стени, запазени почти навсякъде, обграждат площ от 25 дка. Зидът е имал 14 кули, днес може да се видяат 10, едната стърчи на 10 м височина. Някога от осмоъгълната кула (другите са правоъгълни) са се виждали чак минаретата на Султан Селим джамия в Одрин.

Както на много места в България, средновековната крепост тук е издигната върху древно тракийско селище. Според археолози, хълмът е бил обитаван още през първото хилядолетие пр. Хр., когато тук е имало богато тракийско население. Учените са стигнали в разкопките до 5 м дълбочина, надолу има още пластове. На мястото, където много по-късно е бил комплексът от средновековни църкви е намерена красива и богата, тракийска керамика от късната бронзова епоха.

През римската епоха мястото придобива стратегическо значение и през IV век е издигната първата крепост, а в IХ-Х век по времето на Борис I и Симеон Лютица е вписана като епископски център в регистрите на Константинополската патриаршия. Учените откриха, че през IХ век в средата на цитаделата е издигната голяма трикорабна базилика с великолепна мраморна украса. Екипът намери преди дни дори част от нейния кръст, както и големи керамични плочки от пода с глиненочервен цвят. Базиликата е била използвана вероятно до края на ХIV век, когато е била разрушена от турците, обяснява Петрунова. След това върху апсидата била вдигната нова, по-малка църквичка, продължила да съществува до ХVII век. Археолозите много се чудеха как през турско време, когато християнските храмове по принуда са били ниски и незабележими, тук на най-високото е стърчал храм с обширен некропол около него. Съществува теория, която гласи, че под самата крепост бяха открити останките на изоставен манастир и вероятно заради него е била запазена и църквата.

В руините на манастира бе извадена една от уникалните находки - бронзов медалион с диаметър 3,8 см и с изображение на двуглав орел с корона. Това е "гербът" на Палеолозите, който след падането на Византия и образуването на Латинската империя става символ на Цариградската патриаршия. Очевидно медалионът е принадлежал на човек от клира.

В експедиция екипът си постави целта да намери къде е била жилищната кула на цитаделата - донжона, както са я наричали латинските рицари, дошли с Четвъртия кръстоносен поход. И е успял. Открити са основите на правоъгълната кула. Тя е била огромна, с 60 кв. м площ, опирала е в Южната крепостна арка и в нея е имало прозорец, през който владетелят на крепостта - вероятно местен болярин, е наблюдавал околностите. Донжонът е свързан пряко с името на цар Калоян и неговите исторически битки срещу рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, особено след като този български владетел превзема Одрин през 1205 г. и пленява император Балдуин. Един от рицарите - Жофруа дьо Вилардуен, описва как Калоян напуснал Димотики, прибрал се в своята крепост, латините се опитали да атакуват цитаделата му и дори донжона, но се отказали. Вероятно Калоян е използвал Лютица като примамка, за да привлече латините в неудобни за тях плинински места и това се е случило около 1207 г., преди гибелта му край Солун.

Около 100 са до момента находките в крепостта - пръстени, обеци, накити, битови материали, латински монети. Особено ценни според археолозите са откритите сребърно-златни монети (дублети) - т.нар. византийски грошове, които дават информация за историята на крепостта през ХIV в. Не е установено още дали са сечени в Гърция или в местни родопски монетарници. Друга ценна находка е монета, наричана от нумизматите "половин базилеус" или "половин василикон". Тези монети са изсечени специално от император Йоан VI Палеолог през ХIV в. с целта да бъде възнаграден с тях българският цар Иван Александър, посочва написаното в писмени източници: "за да представи той на византийския император подвластни нему български крепости". С емисията монети византиецът си купил подкрепата на Иван Александър в борбите за Константинополския престол, а една от споменатите крепости е Лютица, в която отишли уникалните "базилеуси".

Важно е не само, че този паметник може да изпълни със съдържание модерното напоследък словосъчетание "културен туризъм". По-важното е, че в него е миналото на българската държава.Велиана Христова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Лютица Мраморният град - Ивайловград, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Ивайловград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ивайловград, снимки от Ивайловград, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Ивайловград, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.