Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

И сянката на плажа носи рискове


Първите дни от отпуската могат да развалят настроението ни до края на ваканцията. Причината обикновено се крие в желанието бързо и изцяло да се възползваме от времето за отдих. Тогава най-често заспиваме под чадъра на плажа, изриваме се болезнено от "ласките" на слънцето или се претопляме. Резултатът - повръщане и остро стомашно разтройство, което ни държи поне три дни на сянка.

Алергия към слънце

Щом кожата се покрие със ситни дребни пъпчици или воднисти мехурчета, това може да е алергия. Причините са различни и трудно се установяват. Тогава под ушите се явяват кафяви петна, които седят като обеци. Пигментирането се получава най-често, ако преди да иде на плаж, човек се пръска с парфюм зад ушите. Подобно неприятно оцветяване може да се образува и под мишниците при ползване на дезодорант.

Съставки на парфюма и дезодорантите засилват алергичната реакция към лъчите. Много кремове за лице също съдържат вещества, които под слънчевите лъчи предизвикват алергии. Най-често това са фото-кремовете, които имат естествен извлек от растения и билки.

По-тъмно пигментираните хора имат по-силна естествена защита от слънцето. Слой в епидермиса, наситен със защитен пигмент, филтрира лъчите. У светлокосите този пигмент е по-слаб и затова те са по-склонни към алергии. Кожата им реагира болезнено на всяко по продължително стоене на слънце.

Досегът с някои треви и растения и комбинацията с усилено слънчево греене също може да е причина за сърбящия обрив.

Повишената чувствителност към различни медикаменти, химикали и храни обикновено се съчетава с непоносимост и към слънцето. Такъв ефект имат и някои бои и лекарства. Много лекарства - антибиотици, успокоителни, сулфонамиди, медикаменти за сърце, също могат да отприщят алергична реакция.

Какво да направим:
наложително е да се прекарат 2-3 дни без плаж, докато обривът стихне. След това задължително се ползва защитен крем. Въпреки почивката кожата пази спомен от алергията и реакцията обикновено се явява при всяко следващо излагане на слънце. За да успокоите сърбежа, намажете пъпките с антихистаминов мехлем.

Преди плаж не се мийте със съпун и не ползвайте ежедневната козметика, особено ако съдържа спирт. Ако пиете лекарства, консултирайте се с лекар, дали не можете временно да ги спрете.

Важно: Ако сте установили, че имате слънчева алергия, най-добре е да се излагате на слънце постепенно.


Слънчев удар

Слънчевият удар настъпва с главоболие, отпадналост и болки в корема, повръщане и ускорено дишане. Кожата е суха и червена. Пулсът - силно ускорен. Кръвното налягане се качва и сърдечните удари се усилват.

Какво да правим:
още при първите признаци на неразположение се приберете на сянка. Сложете на главата студена кърпа или лед. Пийте подсолена, топла вода. Върху зачервената кожа сложете успокояващ крем. Ако в следващите 24-48 часа по кожата се появят няколко мехура, това е изгаряне от 2-а степен. Не пробивайте мехурите. Търсете консултация с лекар.

Запомнете! Децата са най-чувствителни, кожата им изгаря лесно. Подобни изгаряния в детството предразполагат към рак на кожата според последни проучвания. Затова се излагайте на лъчите постепенно. Ползвайте защитен крем срещу А и В лъчите. Не стойте на слънце между 11 и 16 часа. Носете шапка. Народната медицина препоръчва върху зачервената кожа да се сложат резенчета краставица, след това да се наплиска със студена вода. Може да се намажете с преварено прясно мляко, ако нямате нищо друго под ръка.


Топлинен удар

Той се проявява подло и човек не се досеща какво се е случило. Получава главоболие, лазят го тръпки често му се гади. След това започва да повръща или внезапно губи съзнание. Това може да се случи край басейна, на брега на морето или на спортната площадка, в топлите часове на деня, когато слънцето е силно.

Топлинният удар е опасен. Той нарушава саморегулацията на телесната температура, която драстично се повишава.

Какво да правим:
при първи признаци на претопляне, човек трябва да се скрие на сенчесто и проветриво място. Тялото се обтрива с влажна кърпа. Пие се на глътки студена, но не ледена вода.

Важно: Краката трябва да се качат на висока, за да може кръвта да "слезе" към главата. Ако човек е в безсъзнание, трябва да се обърне на една страна и да се викне "Бърза помощ".


Кръв от носа

Няма значение дали кръвта е бликнала от травма или от горещината, помощта е еднаква.

Какво да правим:
преместете се на сенчесто и проветриво място. Притиснете ноздрата отгоре, с пръсти или сложете тампон.

Не слагайте главата си на ниско. Ако не успеете да спрете кървенето, леко издухайте ноздрата, за да отстраните засъхналата коричка. Тя може да причини по-тежък кръвоизлив. След това отново започнете да притискате ноздрите и търсете медицинска помощ.


Ужилване

Ужилването от пчела, оса или стършел е болезнено, но в повечето случаи не е фатално.

Какво да правим:
Първо извадете жилото. Дезинфектирайте раничката и сложете върху подутото лед. Той ще успокои болката и отокът ще спадне по-лесно.

Важно: Ужилването може да е фатално в три случая. Ако е в устата или гърлото, при силна алергична реакция, ако сте нажилен на много места. В тези случаи е нужна спешна лекарска помощ.



Августина Цветкова

форум на пътешественика
Няма мнения



Изпрати на приятел Изпрати на приятел






Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България На плажа - И сянката на плажа носи рискове - Ривиера, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Ривиера, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ривиера, снимки от Ривиера, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Ривиера, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.