Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Дядо Кольо - бъчварят


Дълголетници

Намерих деветдесетгодишният дядо Кольо Вълчанов от село Калитиново, намиращо се на 6 км южно от село Колена и на 5 км източно от Стара Загора, под сянката на старата лозница до лехите с джуранлийски пиперки, с едри дини и пъпеши, с висока царевица. Някъде в другия край на градината беше баба Стойка, жена му.

Изучил модерния навремето занаят бъчварството и след време прочул като най-добрият майстор в района. Поканили го на работа в бирената фабрика в Стара Загора. Нужен им бил добър майстор, защото тогава разкарвали бирата в бурета. Във фабриката работили и немци, които оценили сръчността му и му помогнали да иде на нещо като специализация в Германия. Отишъл и показал на немците какво може, а и сам научил не малко неща от тях.

Не може да каже колко на брой кораби за грозде, бъчви, чапраци, качета за сирене, дървени кофи за селските кладенци, жътварски бърдуци и други дървени съдове е направил.

Сега дядо Кольо е пенсионер. Ръцете му треперят и очите по-слабо виждат, но мисълта му е ясна като през младите му години. Помага на жена си в градината, слуша радио, радва се на събрания имот и щедро гощава всеки, който го навести.Румен Савов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Дядо Кольо - бъчварят - Колена, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Колена, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Колена, снимки от Колена, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Колена, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.