Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Глаголица

Глаголицата е най-старата известна славянска азбука. Създадена е около 862-863 г. от Константин-Кирил Философ за превод на богослужебните книги от гръцки на славянски език, по-точно старобългарски, наричан още старославянски или староцърковнославянски език. Известна е със сложната си и екзотична графика.

Глаголицата съдържа около 40 букви, в зависимост от варианта. Двадесет и четири от оригиналните 38 букви са изведени от графеми на средновековната курсивна гръцка азбука, като им е придаден декоративен облик.

Предполага се, че буквите Ша, Ща и Ци са извлечени от еврейската азбука - фонемите, които тези букви представят не съществуват в гръцкия, но са доста разпространени във всички славянски езици. Произходът на останалите букви е неизвестен. За някои от тях се предполага, че произлизат от еврейски и самарянски скриптове, с които Кирил се е запознал по време на пътуването си към хазарите.Николай Николов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - Глаголица - Рилски манастир, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Рилски манастир, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рилски манастир, снимки от Рилски манастир, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Рилски манастир, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.