Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Възрожденски квартал Варош

Уличките на Вароша
Уличките на Вароша

Съвременният Разград възниква като турско селище. Първоначално в квартал Варош живеят немюсулманите, главно евреи и арменци. След тяхното изселване в края на ХІХ век, кварталът се превръща изцяло в български. Част от къщите в него са запазени и реставрирани и характеризират традиционната българска възрожденска архитектра и атмосфера.

Наследници на селища с двухилядолетна история, многократно преживели превратностите на съдбата, гражданите на град Разград са съхранили за поколенията най-характерното от таланта на своите деди. Уникален паметник на унаследените народни традиции е реставрираният някогашен възрожденски квартал Вароша. Днес туристическият квартал Вароша илюстрира гения на някогашните самоуки архитекти и строители, чудесно съчетание от форми, багри и дърво. Този квартал е своеобразна страница от духовния летопис на стария Разград. Тук са родните домове на много достойни разградчани, които с делата и творческия си гений са ценен принос към националната ни съкровищница. Превърнати в къщи-музеи, тези храмове на родолюбие и духовност са притегателен център за разградчани, многобройните туристи и гости на града.

Сред оригиналния архитектурен ансамбъл на възрожденския квартал Вароша се откроява къщата-музей "Станка и Никола Икономови". Този квартал е родно място на редица майстори на четката и перото, на музикалното и певческото изкуство. Свидно място за всеки разградчанин е къщата-музей на големия български композитор, пианист и архитект проф. Димитър Ненов (1902-1953); къщата на италианския възпитаник, художника Драган Данаилов; къщата на научния енциклопедист академик Анание Явашов - ревностен изследовател на историческото и археологическото минало на Разград.

Във Вароша са възстановени във възрожденски стил сгради, което се ползват като: Дом на дейците на културата, Къщата на художниците, Къщата на писателите, Дом на архитектите. Най-новата проява на възродените традиции е откритият Етнографски музей, прекрасна защита на българския строителен гений, показващ културните традиции и бит на характерната за този край етнографска група “капанци”.Пламена Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Възрожденски квартал Варош - Разград, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Разград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Разград, снимки от Разград, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Разград, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.