Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Мавзолей на Освободителите

Паметникът-костница е построен в 1879 г. за годишнината от освобождението на Разград от турско робство
Паметникът-костница е построен в 1879 г. за годишнината от освобождението на Разград от турско робство

Пред Руския паметник, всяка година на 28 януари, разградчани отдават почит на своите освободители. Този ден се чества и като празник на града.

Мавзолеят-костница на руските войни, загинали за освобождението на град Разград се намира на площад Възраждане, в центъра на града. Построен с доброволни помощи на признателните разградчани за увековечаване деня на освобождението на град Разград 16 (28) януари 1878 г., когато руските войски от ХІІІ армейски корпус влизат в града, предвождани от княз Александър Дондуков-Корсаков.

Този паметник, обявен през 1967г. за паметник на културата с национално значение, с историческата си стойност е оригинален и по своята архитектура. Мавзолеят е с квадратна форма, от западната страна има вход с двукрила метална врата, срещу която е разположена ниша, с нарисуван портрет на царя освободител Александър ІІ. Покривът е купол, стъпващ направо върху стените. Сградата е с елементи на австроунгарската барокова архитектура, което се обяснява с факта, че този забележителен строеж се свързва с името на австриеца Фридрих Грюнангер, по това време архитект на град Разград.

Основният камък на мавзолея е положен на 1 март 1879 г. от княз Дондуков Корсаков. Откриването е извършено на 14 октомври 1880 г., когато над входа на паметника е поставен надпис "В памет освобождението на град Разград, 16.01.1868 г.". През 1964 г. ръководството на исторически музей възстановява надписа с бронзови букви и цифри. През 1932 г. местното опълченско поборническо дружество поставя на паметника възпоменателна плоча с имената на загиналите от Разград 68 български поборници опълченци и руски войници. На 7.VІ.1936 г. признателното гражданство поставя от другата страна на входа му още една плоча с имената на загиналите революционери от четата на войводата Таньо Стоянов.

На това място, където е изграден мавзолея на освободителите, жителите на града на два пъти посрещат руските войски на 28 януари 1878 г., предвождани от княз Дондуков-Корсаков и на 8 септември 1944 г. - първите части на Червената армия, начело с генерал лейтенант В. Т. Шлемин. Пак на този площад трудещите се от Разград и околните селища посрещат на 31 май 1965 г. прославените съветски космонавти - полковник Павел Беляев и подполковник Алексей Леонов, придружавани от генерал лейтенант Каманин.

В чест на 100 годишнината от Освобождението на България през 1978 г., вътрешната част на паметника - символ на българо-руската бойна дружба, е преустроена и обновена. Костите на погребаните в разградските гробища руски войни, загинали за свободата на България, са пренесени тук в две урни. Така паметникът е превърнат в мавзолей-костница. Този паметник е един от първите в страната, издигнат в чест на руските воини, загинали за българското освобождение, заедно с българските опълченци.Пламена Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Паметници - Мавзолей на Освободителите - Разград, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Разград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Разград, снимки от Разград, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Разград, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.