Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Джамия Ибрахим паша


Адрес: бул. България
тел.: 084/ 662 460
E-mail: pegas_rz@abv.bg

Джамията Ибрахим паша е построена през ХVІ век и се издига в центъра на града. Според турския пътешественик Евлия Челеби, който минал оттук през ХVІІ век, по монолитност и великолепие, тя можела да се сравнява само с джамията на Рустем паша в Цариград.

Джамията Ибрахим паша е една от най-големите и красиви джамии в нашата страна, втора по големина след джамията в град Шумен и трета на Балканския полуостров. Изграждането й започва около 1530-1535 г. от български майстори със средства на великия везир - ислямизирания грък Ибрахим паша. След неговата смърт, през 1536 г., строителството е преустановено и джамията остава недовършена. През 1616 г. делото е завършено от Махмуд паша. Известният турски пътешественик Евлия Челеби, при посещението си в града, пише: "Тази джамия е толкова великолепна, че в Румелия няма друга подобна".

От 1967 г. джамията Ибрахим паша е обявена за паметник на културата с национално значение, с архитектурна стойност.Пламена Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Джамия Ибрахим паша - Разград, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Разград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Разград, снимки от Разград, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Разград, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.