Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Часовникова кула

Часовниковата кула е символ на Разград
Часовниковата кула е символ на Разград

Часовниковата кула е символ на града. Строена е през ХVІІІ век и е преустроена в сегашния й вид през 1864 г. Отличава се от други подобни кули в България по дъгообразните си корнизи и куполния покрив, които я доближават до църковната архитектура.

Разградската Часовникова кула се издига в центъра на града, в озеленена градинка в близост до новата сграда на новия драматичен театър. В миналото в града е имало друга часовникова кула. На 22 юни 1767 г. в Разград пристига датският инженер Карстен Нибур, който в своите пътни бележки отбелязва, че от своите дълги пътувания в Африка, Индия и на Балканите, единствено в Разград е видял градска часовник върху кула. По-подробни сведения за старата часовникова кула дава английският пътешественик Уалш, който придружавал 1821 г. от Цариград до Англия английския посланик лорд Странгфорд. В книгата си издадена през 1828 г. той пише, че върху камбаната на градския часовник има излят надпис на унгарски език, с посочена 1731 г. и град Оровица, Банат (Румъния). Вероятно камбаната е донесена от църква като трофей от времето на австротурските войни. Твърди се, че старата часовникова кула е съборена, поради наклоняване и на нейно място е изградена нова, запазена до днес на своето място. Известно е, че през 1864 г. е построена новата часовникова кула, дело на тревненския майстор от Възраждането, уста Тодор Тончев, преселник от тревненския балкан, живял след Освобождението в с. Балкански, Разградско.

Кулата се отличава от другите часовникови кули у нас по своята архитектура. Представлява голямо каменно тяло, изградено от варовикови блокове от кариерите Куру дере, до Разград с височина 12.20 м. и лека дървена надстройка над него с куполна покривка - височина до върха 7.55 м. Тялото на кулата е паралелепипед с квадратна основа, с дължина 4.40 м. долу и 4.10 м горе. Четирите ъгли продължават над цокъла с полуколони, върху които има извит в дъга корниз. Над него излиза второ паралелепипедно тяло. Най-отгоре има осмостенна дървена надстройка, чиято долна част е обкована с дъски. Общата височина на кулата до върха на кубето е около 26.15 м. На южната страна е циферблатът на часовника. Покривът й е издигнат на осем колони в романски стил.

Голямата красота на кулата е доведена до съвършенство от формата на камбаната, която е под купола. Смята се, че часовниковият механизъм и камбаната са от старата кула и дори, че механизмът е направен в България. По своята архитектура Разградската часовникова кула е различна от подобните й в други селища на страната. Отличителната й специфичност от форми и детайли я прави сходна с възрожденската църковна архитектура.

Разград е осмият град в страната, който през 1767 г. се сдобива с часовник върху кула след Пловдив, Пещера, Етрополе, Шумен, Карлово, Берковица и Свищов. Новата разградска часовникова кула е четвъртата по височина в страната след кулите в Ботевград, Банско, Габрово. Каменното й тяло (без камбанарията) е най- високото в страната - 17.90 м., следвано от кулите в Банско - 17.50 и Карнобат- 14 м.

През 60-те години на XX в. е реставрирана дървената надстройка - камбанарията. През есента на 1961 г. е извършен ремонт. Сменен е часовниковият механизъм, съхраняван в Историческия музей, сменен е оригиналният циферблат. Новият е квадратен, вдлъбнат навътре в камбанарията, с луминисцентно осветление. Пред стрелките му е поставено едно от първите плоски стъкла, произведено в новопостроения тогава разградски Завод за плоско стъкло "Дянко Стефанов". През лятото на 1978 г. е направен втори циферблат от северната страна на камбанарията. Двата циферблата са като първоначалния - кръгли и издадени навън, без стъкла и осветление.

Часовниковата кула е обявена за паметник на културата с национално значение през 1984 г.Пламена Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Часовникова кула - Разград, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Разград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Разград, снимки от Разград, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Разград, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.