Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Културно-историческо наследство

Култура и бит

България има богато културно-историческо наследство. В страната са открити повече от 10 000 отделни тракийски гробници, които доказват високото ниво на културата на ранните заселници. Култовите антични находки варират от обикновени гробове и погребални камери до комплекси с един вход (дромос), предверие и същинска погребална камера.

Тракийската и гръцката религия и митология са се повлияли взаимно. След VII в. пр.н.е. на територията на днешна България възникват първите гръцки градове. Гръцките колонии на Черно море са запазени до наши дни.

Завладяването на страната от римляните и по-късно от турците, е съпроводено със значително строителство. Впечатляващи са амфитеатърът в Пловдив и Рилският манастир.

Литература

Произведенията от съвременната българска литература, преведена на немски или английски език, за съжаление се броят на пръстите на едната ръка. Жалко, че страната с най-старото славянско писмо и литература, достигнала своя разцвет още през X. век, е останала толкова настрани.

Музика

Като в почти никоя друга страна по света, музиката е част от културната идентичност на българите. По време на 500-годишното турско владичество народните песни са изразявали страховете, надеждите и ежедневието на обикновените хора.Петя Иванова, Тур.бг

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - Културно-историческо наследство - Габрово, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Габрово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Габрово, снимки от Габрово, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Габрово, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.