Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Нов Национален рекорд по парапланеризъм: с. Невша - с. Лясковец (216 км)

Дата: 08.08.2003
Пилот: Даниел Димов
Екипировка: Boomerang/Gin; Garmin III Pilot; Brauniger/Basis
Старт: Невша (Провадийско) 12.30 ч.
Термики: 1.5-2.5 м/с
База на облаците: 2200 - 2800 м н.м.в.
Вятър: 8-9 м/с ССИ
Финал: с. Лясковец (Хасковско) 19.45 ч.
Разстояние: 216 км
Продължителност: 7 часа и 15 мин
Средна скорост: 30 км/ч

Целта, която си бях поставил за 2003 година беше да направя прелет над 100 км. Повечето ми досегашни прелети бяха в границите 60 - 80 км. За да може да стане хубав прелет са необходими точно определени метеорологични условия:

  • времето да е било няколко дни топло и сухо
  • във височина да нахлува хладен въздух
  • през целия ден да има добър температурен градиент и постоянен вятър от една и съща посока

Такива условия, според мен (човек летящ основно събота и неделя), има няколко дни в годината. Летящите всеки ден може би ще са на друго мнение. Гледайки редовно прогнозите ми направи впечатление няколкодневното северо-източно нахлуване, чийто максимум беше прогнозиран за петък, 8-ми август 2003 г. Реших, че това е ден, който не мога да пропусна и си отложих задачите които имах за тогава.

Идеята ми беше да съм със Сашо в 9.00 ч. на старта на Невша, но както винаги организацията ни куцаше и пристигнахме там в 11.30 ч. Все още нямаше кумулуси, но си личеше, че има термика, защото вятърът на старта варираше от 0 до 7-8 m/s. Кумулусите започнаха да се формират от фронт, който идваше от изток. В 12.30 ч. над нас вече имаше облаци и в края на поредното затишие излетях. Бързо намерих от къде изтича термиката и започнах да набирам височина. Сашо излетя десетина минути след мен, но явно е нямал моя късмет, защото след известно време го видях да каца в подножието на склона. Тогава реших, че ще летя сам и тръгнах в обичайната посока - запад. Но на запад нямаше нищо - синьо небе при това с признаци за инверсия. На юг, обаче, вече се формираха облаци, а на височината, която бях (2000 м), вятърът беше по-северен отколкото източен.

Отказах се от летенето на запад и пуснах към град Смядово. Над самия град достигнах височина 2200 м и се насочих към Ришкия проход. На това място Стара планина е доста ниска и заедно с облаците образуваше нещо като порта, която ме очакваше да мина през нея... Тръгнах с максималната височина, която успях да набера над село Риш и се насочих към стената на язовир Камчия. Пътят минава съвсем близо до стената и при положение, че бях кацнал, щях по-лесно да се прибера...

Точно преди язовира беше първото критично място на полета. Бях на височина около 800 м (на око - 200 м над терена) и си бях избрал място за кацане, но попаднах на една съвсем слаба термика. Въртейки се в термиката и носен от вятъра прелетях над средата на язовира, който е с много нагъната форма и множество ръкави. Толкова красива гледка не бях виждал до тогава от въздуха - слънцето се отразяваше в набраздената водна повърхност и правеше водата около отражението синьо-зелена. Тогава съжалих, че нямам фотоапарат! Пожелавам на всеки да види тази гледка по начина, по който я видях аз!

От южната страна на язовира попаднах на най-силната термика през този полет - 6 m/s, която ме извади на безопасна височина за прелитане на котловината и хълмовете северно от Петолъчката. По време на целия полет "фронта", който караше облаците да се съживяват, вървеше заедно с мен от североизток на югозапад. Аз летях точно на границата - зад мен небето беше равномерно изпълнено с кумулуси, а пред мен беше синьо.

Следващият критичен момент беше точно до град Ямбол. Там бях на 600 м и бях доволен, че първоначалната цел беше изпълнена (Невша - Ямбол - 106 км), но пак, за мой късмет, попаднах на слаба термика, която ме спаси от кацане. Нататък полетът протече много леко - обработвах всяка термика, защото бяха слаби (1,5 - 2,5 m/s), височината варираше от 1 500 до 2 800 м - толкова беше базата на облаците в Южна България.

Преди Ямбол бях направил два неуспешни опита да се изпишкам, но на третия опит успях и се възнаградих с малкото вода, която си носех в кокпита. От неудобствата беше останал само студът, от който треперех почти непрекъснато...

Летях точно по посоката на основния вятър, като непрекъснато ползвах спийд системата за да поддържам максимално качество спрямо земята. Успокоих се като наближих град Харманли, защото терена над който летях, до тогава ми изглеждаше почти безлюден (може би защото на картата на GPS-а там е бяло петно).

Прекосявайки река Марица вече бях много ниско, но бях доволен защото това щеше да бъде втория по дължина полет в България - малко над 188 км. Тогава съвсем изненадващо попаднах на термика, която ме качи на 1 900 м и разбрах, че границата от 200 км е премината!!!

Последното ми планиране беше много приятно - съвсем леката поддръжка и попътния вятър ми даваха качество от 15 до 22 и така, наслаждавайки се на вечерното небе, кацнах в 19.45 ч. на 216-тия километър от старта.

Този полет за мен, освен най-дългия, беше и най-красивия досега... Направеният в последствие анализ показа, че условията не са били идеалните за далечен прелет. Някой ден, когато вятърът във височина е по-силен и в по-добро направление, термиките са по-мощни и условията започнат по-рано през деня, някой ще прелети 300 или дори повече километри. Това, което направих този ден, само за пореден път ми доказа, че парапланеризмът е един от най-добрите начини да видим красотата на нашата природа и че България е едно от най-добрите места за летене в света!

Далечни полети!

Материалът е публикуван със разрешението на Даниел Димов, клуб "Прелет" - danieldimov@gmail.com

ChrisКрасимир Цонев <scanex@abv.bg>
Рекорд на варненските пилоти

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Екстремен - Нов Национален рекорд по парапланеризъм: с. Невша - с. Лясковец (216 км) - Стамболово, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Стамболово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Стамболово, снимки от Стамболово, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Стамболово, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.