Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Древната Пауталия

Паметникът на Ильо войвода
Паметникът на Ильо войвода

Кюстендил е един от най-древните български градове. През V-ІV век пр.н.е., привлечени от лековитите минерални извори, траките основават селище. През І в. римляните превръщат града във важна крепост, търговска артерия и известен балнеологичен курорт, който наричали Пауталия. През І–ІІ век Пауталия прераства в град с интензивен живот и е административен, стопански и културен център на своята територия. Неговото значение се запазва и през късната античност.

Археологически проучвания в Кюстендил са открили редица паметници на материалната култура и изкуство през римската и ранно византийската епоха. През ІV-V век, във връзка със зачестилите варварски нашествия, на хълма Хисарлъка е изградена втора крепост, която е продължила да съществува и през средновековната епоха. Поправяна през VІ в., тя преживява Първата и Втората българска държава и е съборена от османските завоеватели през XV в. Крепостта има форма на неправилен многоъгълник, с приблизителни размери 117/175 м и площ 2,12 ха. В различни сектори на крепостната стена са разположени четиринадесет кръгли, триъгълни и правоъгълни кули, две порти и пет потерни. Най-главната и най-широка порта е на източната стена, която се намира в близост до главния път. Крепостната стена, има различни ширини като в зависимост от терена те варират от 1,60 до 3,00 м.

В грамота на византийския император Василий II от 1019 г. градът се споменава под името Велбъжд. Присъединен е към българската държава при царуването на Калоян (1197-1207 г.). Пряко свързана с историята на Велбъжд е Велбъждската битка, станала през 1330 година между българи и сърби, в която българите били разбити, а самият цар Михаил Шишман бил убит в боя. В края на ХІV век в Югозападните български земи се обособява самостоятелно Велбъждско княжество, начело с Константин - син на Деян и зет на Иван Александър. В средата на ХV в. турците започват да колонизират града. Век по-късно градът е преименуван на Кюстендил на името на феодалния владетел Константин Драгаш. Константиновото княжество е последната българска крепост, която пада под Османско владичество.

През ХVІІІ и ХІХ век се наблюдава ясно изразена борба за независима българска църква и политическо освобождение. Като центрове на книжовна и просветна дейност през този период в Югозападна България могат да се посочат Бобошевския манастир Свети Димитър и Рилската Света обител. Като резултат от борбата за независима българска църква и развитие на общобългарската култура и просвета през 1816 г. в града е построена църквата Успение Богородично, а четири години по-късно е построено и открито първото българско килийно училище в Кюстендил.

Хайдушкото движение, което се е зародило в началото на XVI век (периода на Възраждането) е проява на борбата на българите срещу османското иго. Видни представители на хайдушкото движение, борещо се за политическо освобождение са Румен войвода и Ильо войвода. Последният е ръководител на голяма доброволческа чета, която подпомага отряда на генерал Гурко по време на Руско-турската освободителна война.

Кюстендил е освободен на 29.01.1878 г. След Освобождението започва развитие на промишлеността и търговията. Появяват се първите фабрики и промишлени предприятия в сферите на рудодобива, дървообработващата промишленост, фабрики за прежди, маслобойни и други.Петя Макариева
Част от красивия център на град Кюстендил

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Древната Пауталия - Кюстендил, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Кюстендил, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кюстендил, снимки от Кюстендил, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Кюстендил, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.