Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Рила

Възможности за туризъм


Национален парк Рила предоставя много добри възможности за развитие на туризъм. Хижите в парка и мрежата от поддържани туристически пътеки са добра основа за осъществяване на пешеходен туризъм. През парка минават и два основни европейски туристически маршрута – Е4 и Е8. Възможности за пренощуване в парка предлагат съществуващите хижи и заслони. На територията на парка са разположени 17 туристически хижи с около 1500 легла, които в по-голямата си част се стопанисват от Български туристически съюз. Изградени са и 4 туристически заслона, които се използват при лоши метеорологични условия.

Създаването на условия за туризъм и отдих е една от основните цели на Дирекцията на парка. Оформени са осем главни входа на парка. Дирекцията съвместно с Български туристически съюз поддържат съоръженията за безопасност, зимната и лятната маркировка по туристическите маршрути.

В парка се насърчава предимно пешеходния туризъм с цел ограничаване на негативното въздействие от престоя на много хора едновременно или за дълго време. Планът за управление позволява не повече от една нощувка в туристическите заслони и препоръчва ограничаване на броя на нощувките в хижите в резерватната зона. Дирекцията изгражда места за краткотраен отдих – за бивакуване, за палене на огън, обособени кътове за почивка, като се спазват норми за броя на палатките на посетителите и броя на нощувките на едно място. Организирането на масови прояви в парка става при спазване на определени условия и с разрешение от Дирекцията на Националния парк. На територията на парка не се допуска изхвърлянето на отпадъци.

За любителите на дивата природа, екстремните спортове, ездата и планинското колоездене, и за намаляване на неблагоприятното въздействие върху природата, на определени места в парка се разработват специализирани маршрути. Един от тях е вече изграденият ботанически маршрут “Приятели на растенията”.

Наред с природните дадености, районът е богат на културни и исторически забележителности и дава възможност за представяне на местния бит и култура. Горещите минерални извори в населените места около парка са допълнителна туристическа атракция и възможност за развитие на балнеолечението. За развитието на екотуризма Дирекцията работи активно с местните общности около парка.

Спазването на правилата за безопасност е гаранция за приятно и безаварийно пребиваване в парка. За сигурността на туристите Дирекцията работи съвместно с Планинската спасителна служба.

Подробна информация и материали за възможностите за туризъм в Национален парк Рила може да се намери в посетителския център в Паничище и в офисите на Дирекцията.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Възможности за туризъм - Рила, Планини, информация, история, култура, забележителности в Рила, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рила, снимки от Рила, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Рила, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.