Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Видинска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Видин

п.к. 3700 тел.код 094

Джамията на Осман Пазвантоглу

От ансамбъла на Осман Пазвантоглу, граден в края на ХVIII - началото на ХIХ в., до наши дни са останали само джамията и библиотеката. В него вероятно е имало медресе (училище) или завие (малка мюсюлманска религиозна обител). Джамията е масивна каменна постройка със строго ориенталска архитектура. Според легенда, той го е посветил на своята любима (българка). Осман Пазвантоглу бил един от най хуманните сред турците. Българите от околността го обикнали, но султанът го намразил за новаторските му идеи в управлението. Когато умрял, турците отказали да го погребат на свещена земя (в градината на джамията) - за тях той бил предател и враг. Минарето има на върха си стилизиран връх на пика. Пазвантоглу я е посветил на баща си, посечен във Видин по заповед на султана. Библиотеката е каменна, квадратна, еднопространствена, покрита с купол от оловна ламарина, с малко открито преддверие. От надписа над входа й се вижда, че Пазвантоглу я е посветил на покойната си майка.

Джамията на Осман Пазвантоглу е в крайдунавския парк срещу Митрополския комплекс в Калето. Завършена е между 14.05.1801 и 04.05.1802 г. Тя е масивна каменна постройка, създаваща впечатление за двуетажност, въпреки че етажът е само един. Преддверието е оформено като открита галерия. Молитвеният салон е голям и е украсен с летвен таван, на който има голяма дърворезна розетка. Има балкон, предназначен за жените. Минарето завършва със стилизиран връх на пика, най-вероятно знакът на войсковата част, към която е спадал Осман Пазвантоглу.

Паметник на културата от национално значение.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Джамията на Осман Пазвантоглу - Видин, Видинска област, информация, история, култура, забележителности в Видин, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Видин, снимки от Видин, туризъм в Видинска област, настаняване в хотели в Видин, Видинска област; частни квартири в Видинска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.