Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Доленските къщи

Photo made by Photo Clip
В Долен къщите са от камък, масивни и на два ката
В Долен къщите са от камък, масивни и на два ката

Къщите на Долен са каменни и масивни. Външните им стени не затварят напълно долния етаж. Там, в т.нар. подник или обора, се държи и селскостопанският инвентар. Долу е "сухият двор" (сушинката), където се складират дървата за горене и фуражът за добитъка.
Там е и картофохранилището.

В доленската къща, която обикновено е на два ката, се влиза през масивна дървена порта. По "скала" (стръмна стълба) се излиза до широко, обикновено обърнато на юг преддверие, наричано "потон", което обикновено гледа към улицата. То е като голям чардак, който се използва за работно помещение и в летните дни за гостна.

От потона се влиза в стаите и "клета" (килера). Тук има стая като кухня, където е построена при спазване на специални противопожарни строителни похвати пещта, наречена "пещва" или "пещник". На потона до пещвата е "водника" - място, където се мият съдовете, с полици и куки за тяхното подреждане и окачване.

Стаите обикновено не са многобройни. Те имат огнище срещу вратата, до което е "юкерът" - малко долапче и "мусандрата" - вграденият шкаф. Тук са миндерът, софрата и сандъците за дрехи и хранителни продукти.Нели <nelif@abv.bg>
В доленската къща се влиза през масивна дървена порта На потона до пещвата е водника, където се мият съдовете, с полици и куки за тяхното подреждане и окачване Стаите обикновено не са многобройни. Те имат огнище срещу вратата, до което е юкерът - малко долапче и "мусандрата"- вграденият шкаф Тук са миндерът, софрата и сандъците за дрехи и хранителни продукти

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Доленските къщи - Долен, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Долен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Долен, снимки от Долен, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Долен, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.