Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Рила

Скално катерене

В Рила има трасирани около 120 маршрута, които са съсредоточени в Северозападна (Мальовишки дял) и Източна Рила. Скалата е гранит. Част от най-посещаваните алпийски обекти са:

Района на хижа Мальовица - Куклата, черната скала и Калбурската скала.

Връх Мальовица (2729 м.) е най-високият в този район и се издига величествено в дъното на Мальовишката долина. Североизточната стена (Триъгълника) е с височина около 120 м. и е изкачена от Георги Стоименов и Константин Саваджиев, 1938 г. Това е най-трудното до този момент изкачване в нашата страна. Първото зимно изкачване е осъществено през 1959 г. от Георги Атанасов и Сандю Бешев.
Изходен пункт х. Мальовица - 2 часа

Връх Двуглав (2605 м) се намира на юг от вр. Злия зъб, в края на хребета, образуващ се между Дяволския и Синия улей. В съседство с връха е Иглата и ръбът на Дяволските игли. Южната стена е висока около 450 м., югоизточната - 250 м. и източната (черната) - 250 м.
Изходен пункт: заслон Орловец - 2 часа и хижа Партизанска поляна - 2,30 ч.

Връх Иглата (2575 м) се намира югозападно от Двуглав. Върхът се свързва с Двъглав с малка премка, от която в южна посока се спуска стръмен, на места отвесен улей. Западната стена е с височина около 150 м. и южния ръб с височина около 300 м.
Изходен пункт: заслон Орловец - 1,30 ч. и Патризанска поляна - 2,30 ч.

Връх Злият зъб (2650 м) се намира на главното вододелно било, между върховете Ловница и Орловец. Южната стена с неконкретизирани пътища за изкачване и височина около 60 м., северната стена - 100 м., югоизточната - 180 м.
Изходен пункт - заслон Орловец - 20 мин.

Връх Орловец (2652 м) се намира между върховете Злия зъб и Петлите и затваря от изток дъното на Мальовишката долина. Северозападната стена е с височина 100 м.
Изходен пункт х. Мальовица - 1,30 ч. и заслон Орловец - 40 мин.

Дяволските игли (2580 м) се намират южно от Злия зъб и образува верига от около 10 връхчета, стръмно спускаща се на юг към долината на Рилската река. Относителната височина на Дяволските игли е около 100-150 м.
Изходен пункт: заслон Орловец - от 20 мин до 2,30 ч. и от Партизанска поляна - 1,30 ч.

Ушите (2560 м) Интерес за алпинистите представляват южните стени на Ушите. Първото лятно изкачване на стената е осъществено на 15.10.1949 г. от Георги Атанасов и Владимир. Първото зимно преминаване на същия маршрут е през 1955 г. от Борис Маринов, Андрей Мирчев, Кръстьо Алексиев и Стефан Евстатиев.


Районът на хижа Мальовица предлага отлични условия за скално катерене

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Скално катерене - Рила, Планини, информация, история, култура, забележителности в Рила, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рила, снимки от Рила, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Рила, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.