Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Планината на Орфей

Родопа - Планината на Орфей
Родопа - Планината на Орфей

Сред оазис на чиста и дива природа в самото сърце на планината, пръснат като зърна на бисерна огърлица, е разположен гр. Смолян. На 260 км от София, на 90 км от Пловдив и 12 км от Пампорово, Ви очаква един усмихнат град, който ще Ви накара бързо да забравите умората. Този древен и млад, мъдър и весел град ще Ви очарова с причудливото съчетание на природа и всички градски удобства, с упойващия аромат на липи в началото на лятото, с багрената магия на есента и бялата тишина на зимата.

Ако сте от хората, обичащи удобствата и комфорта на градския живот и едновременно с това сте запален скиор и прородолюбител - Смолян е идеалното място за вашата почивка.

Само на 10 минути от него се намира курорта Пампорово, със своите прекрасни ски писти. Един ден по пистите на Пампорово е достатъчен, за да се сдобиете с прекрасен слънчев загар, тъй като той заслужено носи името си на един от най-слънчевите планински курорти в България - слънчевите дни в годината тук са повече от 240. Климатът е мек, със силно Средиземноморско влияние. Средната годишна температура е 8,5° С, а дебелината на снежната покривка е 140 - 150 см.

Многобройни са и възможностите за активен летен отдих и туризъм в Смолян. Ако сте любители на природата, можете да избирате между туристически пътеки в зоната за пешеходен и пещерен туризъм. Можете да се докоснете до ревниво пазените от планината тайни, избирайки някоя от многобройните пещери в горното поречие на река Арда. Една от тях е задължителна - пещерата Ухловица.

Регионът е чудесен за лов и риболов. Търсачите на екстремни преживявания могат да практикуват спортове като скално катерене, планинско колоездене, конна езда и проникване в неблагоустроени пещери.Христо Янев

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Планината на Орфей - Смолян, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Смолян, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Смолян, снимки от Смолян, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Смолян, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.