Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Русенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Чудесно място за живеене

Статуята на свободата в центъра на град Русе
Статуята на свободата в центъра на град Русе

Архитектурата в центъра на град Русе, където повечето от сградите са построени в края на XIX и началото на ХХ век, е приятна смесица от стилове - барок, ампир, ренесанс и сецесион. Фасадите са декорирани с колони, балкони, фризове и орнаменти. Сградите са разположени около централния площад и главната улица Александровска, наречена на първия български принц Александър Батенберг.

Улиците в центъра се пресичат, за да образуват малки и уютни площадчета, чиято атмосфера е неповторима. Централният площад е обграден от сградите на съда, театъра, операта и от градската градина. Един от символите на Русе е театърът, който първоначално е бил доходно здание на училищното настоятелство, за което ни напомня фигурата на крилатия бог на търговията, поставена на покрива. Архитект на сградата е Пол Бранк, който ръководи изграждането и от 1898 до 1902 г. Сега театърът е в реконструкция.

На централния площад доминира Паметникът на свободата, изработен от гранит и бронз и проектиран от С. Златев и С. Киряков. Скулпторът, създал Статуята на свободата и релефните изображения на осем метровата пирамида над пиедестала, е световноизвестният архитект Арнолдо Цоки.

Заради уникалната си архитектура, Русе е избран да бъде един от четирите български града, финансирани от Световната банка по програмата "България - красива страна".

В града има множество кафенета, ресторанти и дискотеки. Трите най-големи хотела са Рига, Дунав и Сплендид.

Русенският парк предлага много възможности за спорт със своите тенискортове и двата открити плувни басейна.

В непосредствена близост до Русе, едва на 23 км в югозападна посока, е разположен уникалният археологически резерват Ивановски скални църкви, който се намира под закрилата на ЮНЕСКО и е включен в списъка на световното културно-историческо наследство. Чудесните стенописи от XII и XIV век, принадлежат на Търновската живописна школа.

На 7 км югозападно от с. Иваново е разположен друг археологически обект - средновековната крепост Червен. Тя е от най-значимите военни, стопански, културни и религиозни центрове на Втората българска държава. Крепостните развалини са реставрирани и експонирани за посещение.

Югозападно от Русе в Дунава се влива река Русенски Лом, която със своите завои и отвесни скали е издълбала един живописен каньон в Дунавската равнина. С цел да се запази това природно богатство по долината на Русенски Лом, е създаден Народен парк Русенски Лом. Поради изключителното си птиче богатство, паркът е Включен в списъка на орнитологично важните места в Европа.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Чудесно място за живеене - Русе, Русенска област, информация, история, култура, забележителности в Русе, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Русе, снимки от Русе, туризъм в Русенска област, настаняване в хотели в Русе, Русенска област; частни квартири в Русенска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.