Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Търговишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Видове туризъм

Културно-исторически туризъм 

Своеобразният архитектурно-исторически облик на гр. Търговище започва да се изгражда още през ХIХ век. На територията на общината съществува богато културно-историческо наследство. Положителните тенденции, свързани с развитието на културния туризъм в община Търговище са:

  •  паметниците на културата са лесно достъпни за посещения
  • всички обекти представляват интерес за чуждестранни и български посетители, за широк кръг от хора с различна квалификация, образование и интереси
  • постоянство в провеждането на театрални, хорови фестивали и други културни прояви
  • традиционно добра организация за провеждането на пролетното и есенно изложение и целенасочена общинска политика за увеличаване на българските и чуждестранни участници
  • наличието на развлекателни заведения - ресторанти, кафенета и др., в близост до културни обекти (Касъровата къща и др.)

Селски туризъм

Множество фамилни хотели и частни квартири са подходящи за селски туризъм и предлагат маршрути по природни пътеки и др. Голяма част от селските къщи в региона представляват малки селски стопанства, където може да се почувства уникалната селска атмосфера.

Ловен и риболовен туризъм

На територията на община Търговище има ловно-туристически район от 300 хектара, където може да се срещне рядък и търсен за обстрел дивеч - сърни, елени, диви свине, лисици, язовци, вълци и др. Птичият свят показва голямо разнообразие на видове. Обект на лов са: яребици, фазани, пъдпъдъци, гълъби, гургулици. Множеството язовири в региона предоставят условия за практикуване и на риболовен туризъм.


Балнеолечебен туризъм

На база лечебните свойства на прочутата търговишка минерална вода Боаза, има изграден санаториално-туристически комплекс.

Спортен туризъм

На територията на общината са традиционно развити спортното ориентиране, коло туризъм, воден туризъм, пещерно дело и пешеходен туризъм. Традиционно силни спортове за Търговище са футбол, автомобилизъм, борба, тенис на маса, спортна стрелба, художествена гимнастика.

Винен туризъм

Винарството и лозарството са традиционни отрасли за община Търговище. В гр. Търговище се намира дружеството ЛВК Винпром АД, което е с традиции в производството на висококачествени бели и червени вина, пенливи и естествено пенливи вина, вермути и високоградусови алкохолни напитки. Добре познати зад граница и в България са белите вина Траминер, Шардоне, Мускат, Совиньон блан, червените Каберне Совиньон резерва и Мерло резерва.

В землището на село Кралево туристите могат да посетят лозовите масиви, от които се прави прочутото вино Кралевски мискет.

Еко туризъм

На територията на община Търговище се намират екологично чистите райони Герлово и Сърта, които заедно с красивите горски масиви в местност Парка и местност Боаза, наличието на язовири и природни забележителности, са предпоставка за развитието на екологичен туризъм. Тук се включват и регионалните туристически маршрути (местността Парка - хижа Младост - село Пролаз) и др.Юлиан Димов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Справочник - Видове туризъм - Търговище, Търговишка област, информация, история, култура, забележителности в Търговище, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Търговище, снимки от Търговище, туризъм в Търговишка област, настаняване в хотели в Търговище, Търговишка област; частни квартири в Търговишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.