Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Добричка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Фолклорна програма "Българска сватба"

Освен сватбения ритуал ви очакват много други изненади
Освен сватбения ритуал ви очакват много други изненади

Атракционната фолклорна програма "Българска сватба" на хотелски комплекс Манастира - Чукурово, представя автентичния български сватбен ритуал и свързаната с него обредност.

Цялото село е сцена на този театър, в който главните роли се изпълняват от гостите - сватбари. Представлението продължава общо около 5 часа и освен сватбения ритуал включва много други изненади.

Под звуците на народна музика сватбарите се отправят към дома на младоженката. Там ги очакват приятелките на момата, които заедно с новоизбраната кръстница изпълняват типичните за случая ритуали - откупуване на момата, прощаване с роднините, забулване и т.н. Следвани от останалите гости, главните действащи лица потеглят с каруци към Чифлика.

На сватбарските люлки край дома на младоженеца невестата се прощава с детството си, ритуалът завършва с кръшно хоро. Родителите на младоженеца изпълняват ритуали за сполука и щастлив живот на младото семейство и поканват гостите в дома си с обреден хляб и сол, а на чердака в чорбаджийската къща ги очаква богата сватбена трапеза.

Веселието продължава с обреди, музика на живо, танци, характерни сватбарски игри и богата анимационна програма, в която гостите вземат активно  участие. Програмата, в която участват фолклорен ансамбъл, професионални музиканти, аниматори и статисти от селото, от няколко години е включена в предлагането на големи туроператорски фирми като ITS, Bolkan Holidays, Neckerman и продължава да се радва на нарастващ интерес сред колеги, с които не сме имали професионални контакти до момента.Ася Йорданова <ecotours@f2f.cx>
Празникът започва с избор на кръстник сред гостите и ритулно бръснене на кръстника и младоженеца

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Фолклор - Фолклорна програма "Българска сватба" - Прилеп, Добричка област, информация, история, култура, забележителности в Прилеп, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Прилеп, снимки от Прилеп, туризъм в Добричка област, настаняване в хотели в Прилеп, Добричка област; частни квартири в Добричка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.