Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Местност Хайдушко гнездо

Районът на Сърнена средна гора е характерен с изключителното разнообразие от природни блага
Районът на Сърнена средна гора е характерен с изключителното разнообразие от природни блага

Местност Хайдушко гнездо е разположена в сърцето на Сърнена гора, в източният дял на Средна гора, на брега на река Съзлийка. Намира се на на 2 км преди с. Лясково, на 5 км западно от Малка Верея, 240 км. от София и на 12 км. от Стара Загора.

Историята разказва, чe по време на турското владичество по тези места са преминавали кервани за Цариград. И до ден днешен по хълмове и баири лежат останки от ония времена, а гората още помни славни битки между хайдушки чети и османски поробители. От там идва и името - Хайдушко гнездо.

Местност Хайдушко гнездо е от малкото кътчета, запазило своята красота и девственост, където ще заспивате с песента на щурците и ще се събуждате с горските птици.

Районът на Сърнена средна гора е характерен с изключителното разнообразие от природни блага. Избирайки почивка тук имате възможност да се слеете с природата, да избягате от стреса на града и от условностите на цивилизацията. И още... прекрасна зелена морава, на която може да си почивате или спортувате, множество плодни дръвчета - череши, вишни, ябълки, сливи, дюли, дрян, мушмули, хинап.

Периодът от май до октомври е подходящ за целодневни излети за събиране на билки, горски плодове или просто приятна разходка. Овалните била на планината не представляват голяма трудност за любителите туристи, да не говорим за професионалистите.

Местността предлага изключително разнообразие от билки, диворастящи плодове и цветя.
Ромолящата река, предлага прекрасни условия за риболов на мряна и кефал. Туристически пътеки отвеждат до живописни места. Местност Хайдушко гнездо е изходен пункт за няколко туристически маршрута:

  • Хайдушко гнездо  - Водоема - Старите ниви - Малка Верея - 1 ч. 30 мин.
  • Хайдушко гнездо - Билото - Старозагорски минерални бани - 2 ч. 30 мин.
  • Хайдушко гнездо - Реката - Стария път - Лясково - 30 мин.

Периодично маркировката се опреснява но липсват опознавателни табели.


Разписание на автобус № 21, тръгващ от квартал Самара, в Стара Загора, за село Лясково:

Работни дни
час на тръгване: 5.40 ч. 7.30 ч. 14.00 ч. 17.30 ч.
Почивни дни
час на тръгване: 6.45 ч. 8.30 ч. 13.00 ч. 17.00 ч.
Посоченият час е на тръгване от начална спирка в Стара Загора.
Пътува се около 40 мин. Слиза се на спирка Вилна зона (1 км. преди с. Лясково).
След 10 мин. престой автобусът тръгва в обратна посока.Милен Димов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Местност Хайдушко гнездо - Малка Верея, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Малка Верея, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Малка Верея, снимки от Малка Верея, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Малка Верея, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.