Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Видинска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Видин

п.к. 3700 тел.код 094

Дунавска България и Балканът

Най-старата и исторически най-интересната част на крепостта Баба Вида се намира във вътрешността на цитаделата, на ръба на дунавския фронт. В тясно пространство се издигат многобройни квадратни и многоъгълни кули. Всичко това образува постройка, в изграждането на която, след нейните основатели, римляните, са участвали всички следващи народи. Това е вероятно замъкът, построен, подобно на замъците в Курвинград и Витбол, от една от трите дъщери на българския цар...

Сигурно е, че тук е била резиденцията на онзи княз Шишман и сина му Михаил, основал по-късно, след избирането му за цар, Третата българска династия в Търново 1323 г.).

За съжаление недоверчивият турски миралай ми позволи да заснема само непълен план на чудноватата постройка. Странни и неравномерни, нейните дебели зидове в редуващи се пояси от ломен камък и печени тухли приличат на някои съседни развалини от римско-византийската епоха.

От ръкописна бележка върху споменатия стар план личи, че австрийският генерал Ветерани разпоредил през 1689 г. най-старото видинско укрепление да се обгради с нисък бруствер и ров. Тъй като не е годен за отбрана, дворецът служи на турците за съхраняване на муниционни запаси. Горната част на тази постройка е интересен пример на средновековно укрепително дело.Феликс Каниц

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Дунавска България и Балканът - Видин, Видинска област, информация, история, култура, забележителности в Видин, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Видин, снимки от Видин, туризъм в Видинска област, настаняване в хотели в Видин, Видинска област; частни квартири в Видинска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.