Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Цар Борис ІІІ и Царския дворец

За пръв път, след неуспешно лечение на ревматизма си в Хисар, Борис III идва в Баня през 1925 г. и отсяда във вилата на своя приятел, фабриканта В. Багаров. Тогава царят е имал възможността да оцени преимуществата на Карловските бани и лечебната сила на изворите. Малко по-късно, през 1929 г. е била построена и царската вила на Борис III, в северния край на селото, по проект на известния български архитект Иван Васильов, завършил архитектура в Карлсруе през 1917 г. Построената царска вила, наричана от местните жители "Двореца", е една от шестте частни имота на царската фамилия Кобургготски и единствената частна къща, строена от Борис III. Земята, върху която е построена вилата е била закупена от бански земеделци. Общата площ на малкия архитектурен ансабъл е 10 дка, като 7 дка е площта на парка.

Цар Борис ІІІ е бил голям любител на ботаниката и с негова помощ се е започнало първото залесяване около парка, на площ 500 дка. Първите тополи са засадени 1938 г. Масовото залесяване е през 1955-56 г. Преди това земята, на която е парка, е била блато и за да се облагороди, с вагонетки са засипани тонове пясък. Дървесните видове, които могат да се видят от любителите, са по-неизвестните гинкобилоба, червен дъб, крептомерия, ликвидамбър, чер бор, Гледиче и по-известните бял бор, веймутов бор, ясен, липа, бреза, акация и много други.

Климатът в района е мек, с успокояващо действие, а зимата кратка. След Сандански, град Баня е с най-много слъчеви дни на година. Сняг не се задържа, поради топлите подпочвени води, поддържащи земята топла. Старопланинската верига защитава курорта от северните ветрове и облачността е малка.

С уникалните си климатични условия курорт Баня спада към целогодишните климатични и бански курорти в България.форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Цар Борис ІІІ и Царския дворец - Баня Карловско, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Баня Карловско, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Баня Карловско, снимки от Баня Карловско, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Баня Карловско, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.