Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Врачанска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Вечният Козлодуй

На брега на Дунава има следи от праисторическо селище
На брега на Дунава има следи от праисторическо селище

Козлодуй е пристанище на Дунава. Източно от града през есента на 1974 година започва да работи първата в България атомна електроцентрала.

На брега на Дунава има следи от праисторическо селище, което не е изследвано. Останки от други праисторически селища са засвидетелствани чрез находки в местностите Калифера (Врачанска фуния), Бушкови дараци, Казана, Килера, Черкезки стан и Чуката.

Траките са оставили незаличими следи в землището на Козлодуй. Самият днешен град е върху останките на тракийско селище от желязната епоха. В района на напоителна станция Аспарухов вал са намерени и имитирани от траките сребърни тетрадрахми на македонския Филип II. През римската епоха на Балканите някои от тези тракийски селища продължили да съществуват. Такъв е случаят с тракийското селище в центъра на днешния Козлодуй. При изкопи за строежа на културния дом в центъра на Козлодуй е открит некрополът на това трако-римско селище. Намерени са римски гробници, зидани с тухли с печати.

Развалините на втората римска крепост и пътна станция са източно от Козлодуй в местността Мъгура (Мъгура пятра - каменна могила). Тук са намерени интересни находки, сред които и една бронзова позлатена фибула с гравирани върху нея образи на тримата синове на император Константин I, а именно Константин II, Констаций II и Констанс. Намерени са множество и римски златни монети.

Градчето Козлодуй е заварено от турските поробители с днешното си име. Записано е в османски документ от 1620 г.: “Каза Рахово, село Колодуй - 23 домакинства...” и в документ от 1632 г.: “ Каза Рапово, село Козлодуй - 20 домакинства...”.

През времето на кърджалийските разбойничества и грабежи в края на XVIII век и особено след Руско-турската война от 1828/29 г. стотици български семейства от селата и бреговете по десния бряг на Дунава потърсили убежище във Влашко. От Козлодуй са минали 101 семейства. Те се засели в румънските села Слобозия Съпатъ, Мъчежу, Сърбеску, Джигера и Поду Завалулу. След 1830 г. някои от тези семейства се завърнали в Козлодуй, като увлекли със себе си и зависими от чокоите румънски селяни и порумънчени от по-рано българи.

Към средата на XIX в. дошли на няколко вълни в Козлодуй преселници от вътрешността на България. А с указ на Княз Фердинант І от 5 юни 1901 г., в богатите козлодуйски земи се преселват 105 бедни семейства от Босилеградска околия. Отпуска им се по 80 дка обработваема земя.

В драматични исторически моменти, местните хора търсят избавление в чуждата земя на север от р. Дунав, но и там съдбоносните години не са малко. Така бреговете на реката стават "спасителен остров" от социален гнет и кърджалийски разбойничества и грабежи. Бягствата през Дунава до двата му бряга стават традиция на избавлението. Преселниците от Берковско, Ломско и Тетевенско през средата на ХІХ в. и на бедните семейства от Босилеградско, в началото на ХХ в., придават на Козлодуй пъстър облик. Танцовият и песенен фолклор, нравите, обичаите и днес са запазени, като преобладаващ е този на местното население.

Училището в Козлодуй е открито в 1865 г. До 1870 г. тук е учителствал Петко Цалков от с. Долна Гноеница. На 17 май (стар стил) 1876 г. учителят Младен Павлов стъпква феса си в прахоляка, посреща Ботевата чета и се присъединява към нея. Четата на Христо Ботев същия този ден слиза на Козлодуйски бряг от парахода Радецки. С това събитие името на Козлодуй и Козлодуйски бряг стават известни на поколения българи.

Националния музей Параход Радецки събира, обработва и популяризира исторически сведения и документи, свързани с формирането на Ботевата чета, десанта й на козлодуйския бряг, героичния й подвиг, признателността на българския народ към безсмъртното й дело и възстановяването на легендарния параход Радецки. Всяка година пред паметника на свещения Козлодуйски бряг се стичат множество хора, за да отдадат своята почит пред една от най ярките личности в нашата история. Паметникът увековечава признателността на българите към безсмъртният подвиг на Ботевата чета.

В землището на Козлодуй има много старинни имена на местности като Берич, Видина, Грълище, Кална, Котлик, Наклата, Слана и др.

През 2003 год. учениците от XII клас, в кръжока по краезнание от СОУ „Хр. Ботев” с ръководител учителя по история Лъчезар Илиев, издириха и събраха богата керамична и обредна колекция. С помощта на ценните съвети и препоръки на известния родолюбец-краевед от с. Златия, Веселин Патрашков, откриха археологически находки в района на Аспарухов вал Окопа. Дългогодишният изследовател на историята на този край Стефан Златанов със свое дарение обогати експозицията:

Прабългарска брадва с доказан произход, чрез направено изследване в Националния исторически музей, намерена в района на Аспарухов вал - Окопа. 

Дарението на ученика Денислав Пуриев на старовремски останки от битови предмети открити в местност Могилата дават своя принос за обогатяване на музейната сбирка, експонирана в училище "Христо Ботев" и представена в деня на Народните будители.ДИАНА ДИМИТРОВА
Паметникът увековечава признателността на българите към безсмъртният подвиг на Ботевата чета Дарението на ученика Денислав Пуриев на старовремски останки от битови предмети открити в местност Могилата дават своя принос за обогатяване на музейната сбирка, експонирана в училище "Христо Ботев" и представена в деня на Народните будители Прабългарска брадва с доказан произход, чрез направено изследване в Националния исторически музей, намерена в района на Аспарухов вал - Окопа. Археологически находки в района на Аспарухов вал - Окопа

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Вечният Козлодуй - Козлодуй, Врачанска област, информация, история, култура, забележителности в Козлодуй, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Козлодуй, снимки от Козлодуй, туризъм в Врачанска област, настаняване в хотели в Козлодуй, Врачанска област; частни квартири в Врачанска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.