Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Парк на танцуващите мечки

Съществуването на танцуващи мечки е незаконно!
Съществуването на танцуващи мечки е незаконно!

Да сложим край на мъченията!

На мечките в България вече няма да им се налага да танцуват по нагорещени повърхности, нито да носят халки на носа. Природният парк за танцуващи мечки в Белица би могъл да бъде техния нов дом.

Защо танцуват мечките?
Защо се подчиняват безрезервно?

Методът на дресировка е без съмнение жесток. Малките мечета се обучават върху нагорещени метални плочи. Злощастните животни подскачат от болка, под акомпанимента на една и съща музика. Затова всеки път, когато музиката зазвучи отново, те бързо бързо се изправят на задните си крака и заиграват хоро. Толкова лесен метод на обучение...

Пред погледа на зрителите халката на носа превръща мечката в роб. Те се взират в шоуто, изпълнени с благоговение към стопанина, докато огромната мечка го следва по петите, като същинско послушно кученце. Те не знаят, че всяка стапка причинява на мечката непоносима болка. Халката прави мечката послушна, тъй като носът и долната устна са изключително чувствителни и едно единствено дръпване на въжето или веригата ще накара масивното животно да последва стопанина си.

За да се постави халката - този инструмент за мъчения трябва да се пробие дупка в носа или устната на мечката, с помощта на нагорещени метални остриета и без употребата на каквато и да била анестезия. От раните в носа и устната непрекъснато тече кръв и гной. Не минава и ден без болка и страдание...

Съществуването на танцуващи мечки в България е незаконно!

Из цялата страна са регистрарани много танцуващи мечки, макар притежанието им да е забранено. Нашата цел е да ги освободим, за което Министъра на околната среда и водите осигури пълната си подкрепа. През 2000 година фондация Четири лапи освободи мечките Мариана, Стефан и Калина и ги настани в природния парк.

Женската мечка Станка пристигна през март 2001 в тежко състояние, а в последствие на 11 юни 2001 бяха доведени най-известната танцуваща мечка Гошо и неговия брат по съдба Боби. Два дена по-късно двете мечки и женската Мариана вече се плацикаха на воля и си игреха, докато търсят храна в гората. Паркът в Белица е новият им дом.

След приютяванито на Мариана, Стефан, Калина, Стана, Гошо и Боби в България все още има единадесет мечки, които не са свободни. Целта на проект Четири лапи е да помогне на всички тях. Паркът вече ги очаква...

Новият дом на мечките

Паркът за танцуващи мечки се намира в местност Андрианов чарк, на 1 130 метра надморска височина и на 180 километра южно от София. Областта е покрита с естествени гори, поляни и водни площи, и подобно на парка в Арбесбек-Шонфелд има множество езера за къпане и пещери за зимен сън. Центърът за танцуващи мечки вече е любимо място на млади и стари: студенти от Ветеринарния факултет в София проведоха първия си летен стаж тук. Беличани са изключително горди от съществуването на парка и всячески го подкрепят.

Историята на природния парк за танцуващи мечки в Белица

През 1999 година фондация Четири лапи започна борбата срещу мъченията на мечки в България. Проектът, наречен Парк за танцуващи мечки в Белица, стартира година по-късно. Кафявите мечки Мариана, Стефан и Калинка бяха първите обитатели нацентъра от октомври 2000 година. През март 2001 пристигна мечката Станка, а Гошо и Боби - през юни. Мястото на всички техти събратя по неволя е тук!

Паркът е разположен в идилична гориста местност, с множество поляни и естествени водни площи, където се срещат и диви кафяви мечки. Това е една допълнителна атракция в областта на туризма, отделно от това допринася за издигането на имиджа на общината, като селище с традиции в областта на екологията.

През ноември  2000 г. в местност Андрианов чарк беше открит и единственият по рода си резерват за реадаптация на танцуващи мечки на Балканите, съвместно между Австрийска фондация Четири лапи, фондацията на Бриджит Бърдо и община Белица. Дори и местният свещеник се включи в мероприятието, както сториха още над 2 500 участника. Присъствието на 200 народни певци и танцьори превърна събитието в истински фолклорен празник. Само мечките не се включиха в танците.

Д-р Амир Кхалил, ръководител на проекта на Четири лапи, също беше силно развълнуван: "Този парк е първата стъпка към едно по-щастливо бъдеще за българските танцуващи мечки."
Министърът на земеделието отпусна 11 хектара площ за осъществяването на амбициозния проект на Четири лапи.

С вашите дарения ще можем да осигурим ново начало за проекта!

Много средства са нужни само за застрояването на новите площи, за да може някогашните танцуващи мечки отново да живеят истински! Фондация Бриджит Бардо вече заяви, че ще сътрудничи при осъществяването на проекта. Сега и Вие може да помогнете...

Цели

Основна цел е събирането на всички мечки от частни лица, които официално се дресират като танцуващи мечки и обезпечаване на подобаващо жизнено пространство.

Инфраструктура 

Паркът има такова богато структурно оформление, че мечките могат максимално да се върнат към естественото си поведение.Има участъци с гъста гора и зимни бърлоги за уединяване. Всяка мечка има достъп до обширно водно пространство с възможности за катерене. Тъй като търсенето на храна запълва по-голямата част от деня на живеещите на свобода диви животни, храната се скрива на невероятни места и така се създава смислено занимание на животните. За мечките в парка се грижат специално обучени гледачи и ветеринарни лекари.

Задачи

Малки групи, предимно ученически класове и деца с помощта на опитни екскурзоводи се запознават с живота на кафявите мечки. Паркът е интегриран в района и създава работни места. Това е международен проект на Четири лапи. Неговата дейност не цели печалба, но той се води по стопански критерии. Финансира се не от входни такси, а изключително от дарения. Работата в парка се съпътства от научна дейност, което служи не само за подобряване на жизнените условия на мечките, но е и база за други подобни проекти.форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Сафари - Парк на танцуващите мечки - Белица, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Белица, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Белица, снимки от Белица, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Белица, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.