Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Софийския римски амфитеатър

Амфитеатърът на Сердика
Амфитеатърът на Сердика
Археологът Жерин Величков
Археологът Жерин Величков

Софийският римски амфитеатър е до самото британско посолство, разделят го само ламаринените заграждения и това напълно обяснява тревогата на дипломатическата служба.

Жерин Величков обича да казва, че амфитеатърът е открит случайно, през април 2004. Първоначално изследователите мислят, че става дума за обществена римска сграда, после са категорични - открит е Амфитеатърът на Сердика!

В хода на разкопките археолозите разкриват изцяло западната част на арената, три сектора от югозападната част на трибуните, западния официален вход, мястото, където се е намирала решетката, през която излизат животните. Голяма част от отделните сектори на трибуната са много добре запазени, има и оригинално запазени арки върху входовете на отделните сектори на трибуните.

Според открития монетен материал амфитеатърът е строен в самия край на III в. и началото на IV, след 393 г., по времето на император Диоклециан. Много скоро след построяването му амфитеатърът е разширен по времето на Константин Велики, който обичал Сердика заради минералните й извори.

Заедно с научния ръководител, на терена работят още четирима археолози, един архитект и дванайсет студента по археология. Изпълнител на археологическото проучване е Софийски исторически музей.

При разкопаването на арената на амфитеатъра археолозите попадат на отводнителен канал, за който се оказало, че пресича една по-ранна сграда - античен театър, датиращ от края на II и началото на III век., построен от династията на Северите. Античният римски театър е съществувал до около 270 година, тъй като готите опожаряват тези части на Сердика. Най-ранните открити монети на обекта са от времето на император Каракала и брат му Гета.

Досега археолозите са разкрили около една трета от театъра - пет сектора от трибуните, сцената.

"Знаеш ли къде се намираме сега?", пита с усмивка Жерин Величков. Знам, разбира се - все още сме в двора на ресторанта на Дондуков 14. Само че съм пропуснал един детайл - под нас е дъгата на арената на амфитеатъра и бъдещи разкопки биха открили това.

Гладиаторите, които са се сражавали с животни на сцената на Амфитеатъра на Сердика, са имали особен статус в обществото, казва Жерин Величков. Те са били възприемани като днешните звезди, а по време на неговото построяване и съществуване вече са били забранени битките между хора. Археологът казва, че често гладиаторите се превръщали и в нещо като порнозвезди - много жени са ги искали за любовници.

Програмата на арената е била продължително и внушително шоу. Различни сражения между животни и други атракции е имало през целия ден, но кулминацията винаги е била вечерта. Публиката на Амфитеатъра на Сердика е била приблизително 5-10 хиляди души, археолозите са открили и жетони с големина около 2 см., които служели за вход.

На 20 юли 2006 г. разкопките спират. Теренът, върху който се намират разкопките, е собственост на Националната електрическа компания (НЕК). Има още 4 имота, върху които попадат елементи от амфитеатъра и античния театър.

До тук сме дали повече от 130-140 хиляди лева за разкопките, удовлетворили сме всички изисквания на археолозите, но нищо от нашите проектни решения не беше одобрено от Националният институт за паметниците на културата (НИПК).

Ние не можем до безкрайност да чакаме. На тях сигурно им се иска да ги финансираме 15 години или колкото там решат да правят разкопки, споделя Христина Стоянова, пресаташе на НЕК. Сградата, в която сега се помещава НЕК, е взета под наем от Министерство на икономиката и енергетиката, а НЕК има нужда от нова сграда от 2 години.

"Спряхме финансирането на разкопките, защото изтече договорът, който имахме с тях. До тук сме правили проекти, които са съобразени с изискването на археолога, който прави проучванията и Националният институт за паметниците на културата , нито един от тях не беше одобрен. Ако се даде друг терен на НЕК, ние нямаме нищо против да се остави на НИПК да си действат, както намерят за добре върху този терен, но имаме нужда от нов терен, който да е равностоен, поради спецификата на дейността на НЕК.

Централно диспечерско управление обаче не може да бъде местено от мястото, където се намира. Ако общината се погрижи за това да имаме собствен терен нямаме нищо против и сме съгласни този терен да бъде преостъпен и НИПК да решат как да го ползват.

До септември 2006 г. изчакваме НИПК и Столична община да решат какво ще правят. Те са инстанциите, които ще решат какво ще стане с този терен. Ние ще се съобразим с тяхното решение, ако ни предоставят равностоен терен", казва още Христина Стоянова.

Научният ръководител на археологичното проучване Жерин Величков не иска да се ангажира с отговор кога самата атракция ще бъде отворена за посещения. Предстоят административни решения за терена, евентуално нови разкопки, реставрация... Още много вода ще изтече, докато отворят Амфитеатърът на Сердика за посещения.


Част от разкрилия се пред погледа ни амфитеатър на Сердика В хода на разкопките археолозите разкриват изцяло западната част на арената Мястото, където се е намирала решетката, през която излизат животните Програмата на арената е била продължително и внушително шоу Голяма част от отделните сектори на трибуната са много добре запазени, има и оригинално запазени арки върху входовете на отделните сектори на трибуните При разкопаването на арената на амфитеатъра археолозите попадат на отводнителен канал, за който се оказало, че пресича една по-ранна сграда - античен театър, датиращ от края на II и началото на III век., построен от династията на Северите

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Софийския римски амфитеатър - София, София град, информация, история, култура, забележителности в София, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в София, снимки от София, туризъм в София град, настаняване в хотели в София, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.