Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Шуменска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Двайсет и пета годишнина на "Създатели на българската държава"

Паметник "Създатели на българската държава" стана на 25 години

В България има много паметници, издигнати в градове, край градове или над тях, но тук на Илчов баир ситуацията е най-остра, най-силна...

Паметникът е уникално съоръжение като тема, като инвеститорско задание, уникален като намерение, уникален по безграничност. Шумен и шуменци имат голямата привилегия и отговорност да бъдат стопани на един от най-значителните мемориали, пресъздаващи богатата и древна история на този край. А тази земя е светиня. Стъпи ли един път на нея пришелец чува как кънтят в ушите му слова от хроники, летописи и мъдростта на владетеля: "Човек, дори добре да живее, умира..."

На 28 ноември 1981 г. в 11.00 часа е прерязана лентата и паметникът бе открит. В онези дни на тържества в чест на 1300 години от създаването на държавата ни, на този космополитен монумент гледаха като на изкуство, пресъздаващо историята.

Днес, четвърт век по-късно изкуството, пресъздало миналото ни е вече история. Мемориалът е мост между изминалите 13 века и вечността и вече четвърт век предава уроци по родолюбие. Приемственост, осъществена с помощта на труда на стотици хора - строители, каменоделци, скултпори, художници, озеленители, които го съградиха и се грижат за него, на усмихнатите момичета, които в студ и пек посрещат любопитните посетители. Олисани в ежедневието си, съвременниците на 22 месеца труд в пек и мраз забравиха създателите. Тези, чиито творчески и технически гений, майсторство и патриотизъм издигнаха кофража, изляха основите, изваяха владетелите. Днес някой от тях са покойници. Но мозайките на Симеон Венов и бетонните тела на Генади Милованов се извисяват на кота 450. Те ще разказват на поколенията за патриотизма на едно поколение и величието на българския дух.

Сътвореното остава. Пътят до тук е дълъг, затова нека си спомним как започва той: С разпореждане № 23 от 14 март 1977 г. на бюрото на Министерския съвет се отменя решение за изграждането на три паметника във Плиска, Велики Преслав и Мадара и през май 1978 година са обявени идейното задание, наградите, състава на журито за изграждането на един монумент, на най-високата точка на града - Илчов баир.

Конкурсът преминава на два етапа. В първия вземат участие 15 колектива. Седемнадесет членно жури допуска до втория етап пет от тях. Премираният проект във втория тур е дело на колектив, в който участват скулпорите Крум Дамянов и Иван Славов, архитектите Георги Гечев, Благой Атанасов, художниците Владислав Паскалев, Стоян Венов, инж. конструктора П.Хаджов. Строителството започва през август 1979 г. То се извършва под ръководството на Пенчо Кубадински-член на Политбюро на ЦК на БКП. Александър Джидров – представител на комитета за култура секретар на строителния комитет “1300 години България” за Шуменски окръг. Технически ръководител на обекта е Слави Николов, а инвеститорски контрол Йордан Вълканов.

Паметникът ”Създатели на българската държава”е един от 100-те Национални обекти. В него се предлага екскурзоводско обслужване и информационна дейност за града и туристическите обекти в близост до Шумен на български, руски, немски, английски, френски и чешки езици. В залата на информационния център се експонират временни изложби, на които представят своите творби художници, иконописци, приложници, фотографи. По повод на годишнини звучат църковно-славянски песнопения. Мемориалният комплекс е член на Българската асоциация на туристическите агенции, Варненската туристическа камара и Съвета по туризъм - Шумен. Премиран е за развитие на туризма през 1997 година с Наградата на Шумен и на ТУРЕКСПО. От откриването си до днес той е разгледан от 2 099 771 организирани туристи. За календарна година 2006 сме посрещнали 12 020 души, в т.ч. 5 296 туриста. Под звуците на Менделсон в залата на информационния център и на самия паметник са се врекли във вярност от 1992 г до днес 1 100 двойки.Стойкова <bg1300@psit35.net>

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Паметници - Двайсет и пета годишнина на "Създатели на българската държава" - Шумен, Шуменска област, информация, история, култура, забележителности в Шумен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Шумен, снимки от Шумен, туризъм в Шуменска област, настаняване в хотели в Шумен, Шуменска област; частни квартири в Шуменска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.