Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Шуменска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Малко думи за едно полезно издание

Юбилейната монография "Паметник "Създатели на българската държава - 25 години", е единственият документ, предоставящ пълна информация за историята на паметника, за самия него и създателите му. Изданието съдържа любопитна подробност - пълен библиографски справочник - похвално дело на съвместната работа между екипите на регионална библиотека “Ст. Чилингиров” и мемориала.

Монографията започва с повода за изданието, минава през разположението на паметника, като авторите не пропускат да отбележат, че “той няма аналог в Европа”, за да стигне и до разпореждането на Министерски съвет, с което е взето решение за построяването на мемориалния комплекс. Проследена е историята на конкурса за комплекса, споменати са колективи, жури, награди, подробно описание на идеите за визия на отделните участници в конкурса, цитирани са и мнения на членове на журито, като аргумент за присъждането на първа награда.

Не е за подценяване поетичната изразна форма, използвана за строителния процес и закодираните тайни в капсулата със слова, произнесени от именития Богомил Симеонов.

В следващата си част текстът обръща внимание в детайли на архитектурните и композиционни особености на мемориала. Между тях удачно са споменати имената на всички, взели участие в съзидаването, за да се наблегне още веднъж на документалната стойностна монографията, представляваща синтезирано четиво, позовано на изброената библиографска справка – достоен и полезен за всеки труд, който се интересува от подробности за комплекс "Създатели на българската държава".

Покрай текста за тържественото откриване, с леко сантиментална нотка, не са пропуснати и подробности за далечната 1981 година. Следват подробни описания на владетелите от композицията - от израза на лицето, до дрехите и символиката на отделните фигури. Покрай тях накратко са вмъкнати и най-характерните моменти, белязали царуването им.

Към края са тълкуването на символиката, характерна за мозаечните пана и изпълнителите им, както и на материалите, от които са изработени, параметрите на самия паметник и  лъва, увенчал композицията.

Материалът приключва с акцент за връзката между града и паметника, синтезирана справка за по-важни дати от историята на паметника след създаването му и неговата многофункционалност.

Съмнявам се дали е възможно да бъде направено по-кратко, точно и полезно писание, в което по бърз и съвременен начин всеки би могъл да се запознае подробно за символа на град Шумен - паметник "Създатели на Българската държава".Димитрина Кавалска <dimakavalska@abv.bg>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Паметници - Малко думи за едно полезно издание - Шумен, Шуменска област, информация, история, култура, забележителности в Шумен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Шумен, снимки от Шумен, туризъм в Шуменска област, настаняване в хотели в Шумен, Шуменска област; частни квартири в Шуменска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.