Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Прадедите ни изгаряли боклука с къщите


Палеолитът датира от преди около 2 милиона години, ако не и много повече. Старокаменната епоха се свързва с началото на използването на обработени каменни оръдия на друга и следователно с Хомо Хабилис.

Едно от най-големите постижения на най-ранната човешка цивилизация е откриването на качествата на огъня, който започва да се използва в ежедневието. Тази иновация се свързва с Хомо Еректус и отново датира от повече от милион г. пр.н.е. Огънят е тясно свързaн с възможността за използване на печено месо, водещо до увеличаване на консумирания протеин, а вероятно и за развитието на хигиенни социални практики.

Според предварителни съобщения, материали от ранния палеолит,  се откриват и в пещерата Козарника (разкопки на д-р и. Никола Сираков), които датират може би от ок. 1 000 000 г.пр.н.е..

Второ твърдение е, че първите Хомо Сапиенс били кроманьонците, посочени след неaндерталците. "Малка" грешка – кроманьонците хронологически се появяват след неандерталците и се приема, че всъщност са една от причините за предполагаемото изчезване на последните. Те са развит тип на Хомо Сапиенс и са известни в науката като Хомо Сапиенс Сапиенс.

Ние не познаваме ежедневието на древните общества с присвояваща икономика, но някои върховни прояви, като например Лепенски вир, показват, че се касае за изключително добре организирани общества с развити социални и идеологически системи, включително наличието на организирани и репродуцирани социални хигиенни практики, за които най-вероятно е използван огънят. Хигиената е била и част от обредно-култовите комуникационни практики, в които боклукът се е приемал като чaст от обществото и като дар към боговете. Затова през неолита и медната и ранната бронзова епоха боклучните ями имат и обреден характер или обратното (както е в религията) – култът и ритуалът е използван за утвърждаване и възпроизвеждане на хигиенни норми.

Трето твърдение е, че обществата с произвеждаща икономика живеели в “изградени от пръта и слами” къщи, около които изхвърляли боклука. За “колиби” вероятно се е пишело преди десетилетия, но съвременната праисторическа наука документира предварителни планировки, основи на стабилни къщи със стълбово-плетева конструкция, измазани с глина или кал и дори къщи, чиито стени са изградени от тухли от неизпечена глина. Каменни цокли, мерагонни и абсидни архитектирни планове показват изключително високо сградостроителство, а запазени замазки на стени съответстват на развита естетика за красиво и следователно чисто. Как биха живяли в боклук семейства с деца, които би трябвало да бъдат продължители на живота на селището, а и работна ръка в дома, и следователно здрави и с развити хигиенни, социални и естетически качества, демонстрирани например в естетиката на праисторическото приложно изкуство?

Като специалист-праисторик мога с увереност да твърдя, че няма археологически данни, че боклуците в праисторията са били до къщите (ако не в ями или в малко количество кратковременно с цел изгаряне или изнасяне надалече), тъй като те самите са в повeчeто случаи без дворно пространно и понякога дори с обща стена. Аз лично съм откривала в периферия на селищна могила от ранния неолит горели културни пластове, които имат характеритика на бунища. Без съмнение, дори чрез включването на митологията, култа и ритуала, утвърждаването на хигиената е била една от основните задачи на праисторическите хаусхолди (живеещите в отделните къщи като социална единица). Особено през неолита на терена се откриват многобрoйни боклучни ями със следи от горене. В раннобронзова къща край с. Дъбене (м. Саровка) бе открит горял слой от рушовини на къща, който е бил поставян под основата на съоръжение като евентуален символ на приемственост. Подобна практика е документирана и на селищната могила край с. Дядово, което също потвърждава, че отношението към “боклука” е било комплексно и силно ритуализирано и че самото разбиране на “боклука” се  различавало от съвременното му осмисляне от някои като нещо, което не е необходимо.

И днес компании и дори държавни политики, чиято цел е превръщане на боклука в суровина за нови продукти. Това мислене се приема като изключително “елитно”, но всъщност е далечна реминисценция на осмислянето на боклука, като “вид човешки (и следователно необходим) продукт (a не отпадък)”, както е било в древността. Има безкрайни примери за вторично използване на счупени керамични съдове в ежедневието – от основи на съоръжения до настилки на улица, а също и примери за евентуално използване на счупени (следователно ненужни = отпадъчни) предмети дори като комуникационна символична връзка между поколения или социални групи (т. нар. фрагментарна теория в праисторията).

Типичното за праисторията изгаряне на къщи и цели селища е свързано с комплекс от причини и според радиокарбонните дати продължителността на живота на къщите често е много по-дълъг от 20-30 г., достигайки дори 100 г.

Поради примитизирането на най-древната човешка история, някои историци, като проф. Божидар Димитров, недоумяват как древните са оцеляли при подобно съжителстване с боклука и как се справяли с епидемиите. Отговорът е ясен – защото не са живеели с боклука, а са имали хигиенни ежедневни практики, които са част от огромните достижения на ранните общества към човешката цивилизация.Д-р и. Лолита Николова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - Прадедите ни изгаряли боклука с къщите - Белослав, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Белослав, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Белослав, снимки от Белослав, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Белослав, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.