Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Голям търговски център

Дюкяните на покрития мост
Дюкяните на покрития мост

Ловеч е един от най-старите градове в България. Територията и околностите му са били обитавани още в дълбока древност, предпоставка, за което е благоприятното географско положение между планината и равнината.

Старият град възниква върху развалините на тракийския град Мелта, който вероятно е бил столица на тракийското племе мелди и е играл ролята на разменна пътна станция между тракийските племена, населяващи днешна Румъния, долината на река Марица и Родопите. През средновековието Ловеч е важен военностратегически център. Първото известие за Ловешката крепост в нашата история се среща във времето на печенежките нахлувания в Северна България - средата на XI век. По време на въстанието на братята Асен и Петър през 1185 г. тя твърдо и отбранява подстъпите към българската столица Търново.

В началото на XII век той вече е голям търговски център, който се слави из цяла България. Според някои автори Ловешката крепост е една от най-късно падналите под турско робство - едва през 1446 г., но и тогава запазва значителни права - да не се заселват турци на територията на града, да не се вземат деца за еничарския корпус, запазва си и правото за вземане на мито върху стоките, преминаващи през града.

Заради богатството си градът е наречен Алтън (златен) за първи път в документ от 1520 г. и за последен път - в документ от 1830 г. От 1780 г. до 1784 г. Ловеч се развива най-бурно. През 1784 г. е обсаден и изгорен от поробителите. През 1877 г. жителите му са 4 600. По този начин центърът на търговията се измества от Пловдив към Русе и Свищов и Ловеч губи привилегированото си положение.

През годините градът се развива освен като търговски и като важен просветен, и духовен център. Ловчалии вземат дейно участие в борбите за независима българска църква. През най-непрогледните нощи на османската робия във “Вароша” са построени църквите “Св. Неделя” и “Св. Богородица,”. През Руско-турската война Ловеч на два пъти е освобождаван с помощта на руските войски. Окончателната победа над поробителите е извоювана на 22 август 1877 г. След Освобождението се изселват турците, а също така и част от българите. През първите 22 години на свободна България Ловеч е окръжен център на Ловешка, Троянска и Тетевенска околия.

В този град, в училище "Йосиф I" , в квартал Вароша, Панайот Пипков създава музиката на химна на Св. Св. Кирил и Методи - "Върви народе възродени".

Днес Ловеч е един красив и модерен град, който грижливо съхранява и атмосферата на отминалия век. Незабравим е и с прочутите люлякови тържества.


Прочутия покрит мост на Уста Кольо Фичето Бирария Драката От векове град Ловеч е голям търговски център, който се слави из цяла България

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Голям търговски център - Ловеч, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Ловеч, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ловеч, снимки от Ловеч, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Ловеч, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.