Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Акси Кория


Равногор е родопско село, създадено върху земите на древните траки. Първото име на селището датира от времето на турското робство и то е било - Кория (гора на български). То се получава с признаването на Равногор, като административна единица в турската империя през 1777 год. Заради това, че турците не могли да потурчат тогавашните жители, те ги наричат аксии (лоши), а селото Акси Кория.

Село Равногор е разположено на 1362 м. надморска височина в Баташкият дял на Северозападните Родопи. Землището но Равногор е 92 хил. дка., с граници на североизток - село Жребичко, югозапад - село Нова махала, северозапад - град Брацигово. Това са част от земите на древните траки, свидетелство, за което са многото тракийски гробници, една от които е най-голямата куполна гробница в България с диаметър 5,30 м.

Според изследвания, проведени през 1993-1994 год. от NASA, районът около Равногор, в диаметър от 40 км, е обявен за екологично най-чистият на Балканският полуостров. Изследванията са осъществени посредством сателитни снимки направени от космическа сонда. Те са публикувани през 1994 год. в престижното американско списание National Geographic.

На връх Свети Илия, до селото, съществува манастир, който по времето на турското робство е бил действащ с монаси, но при помохамеданчването на Родопите е бил изгорен заедно с 230 църкви. Манастирът е възстановен през 1908 год. но съществува от преди 400 год. Бил е християнското светилище на целият район. В момента в него се извършват богослужения целогодишно, но най-вече на празника Илинден, когато пристигат хиляди жители и гости за преклонение и един приятен уикенд със своите близки и приятели.

Празникът на Равногор се провежда всяка година в последният петък на месец юни. Празненствата продължават три дни – до неделя и са изпълнени с разнообразна фолклорна програма и на центъра се извива кръшно хоро.


Село Равногор е разположено на 1362 м. надморска височина в Баташкият дял на Северозападните Родопи Празникът на Равногор се провежда всяка година в последният петък на месец юни На връх Свети Илия, до село Равногор, съществува манастир На 4 км от село Равногор е курортна местност Атолука

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Акси Кория - Равногор, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Равногор, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Равногор, снимки от Равногор, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Равногор, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.