Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Казанлък - с дъх на рози и многовековна история


Не ви е нужна машина на времето, нито вълшебно килимче, за да предприемете вълнуващо пътешествие назад в далечното минало. Достатъчно е да посетите Казанлък, разположен в китната Розова долина в южното подножие на Стара планина.

“Следите от няколко епохи са многобройни в този край, но най-трайни и впечатляващи са тези, оставени от времето на траките - народ с многообразна и самобитна култура – разказва Росица Николова, експерт по туризъм в община Казанлък. - Доказателство за това е прочутата Казанлъшка тракийска гробница, която датира от ІV-ІІІ век пр. н. е. Тя е първият български културен паметник, включен в списъка на ЮНЕСКО. Десетилетия наред тя бе единственият паметник, останал от това време, но в последните години бяха открити още няколко тракийски гробници от изключително рядък археологичен вид като “Оструша”, “Голямата Косматка”. В тях бяха открити интересни бронзови и златни предмети, от които най-внушителни и впечатляващи са златната маска на великия Терес, създател на Одриската държава и бронзовата глава на тракийския цар Севт ІІІ, устроил своята столица Севтополис по тези земи.”

От цяла България единствено в Казанлък може да видите уникалното съжителство на едно място на културно-исторически паметници от различни епохи – Казанлъшката тракийска гробница от края на ІV и началото на ІІІ век пр. н. е. и турска семейна гробница, построена около 1420 г. Казанлъшката тракийска гробница е открита случайно през 1944 г. Световната си известност дължи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранно-елинистичната епоха. За да бъдат съхранени стенописите за бъдещите поколения, около гробницата е изградена специална защитна постройка с климатична инсталация, която поддържа постоянна температура от около 20 градуса и влажност на въздуха 60 процента. Тази тракийска гробница е уникална и с това, че единствено тук археолозите откриват положено и женско тяло, което не е характерно за тракийската култура и вярвания. Въпреки, че още в миналото тя е ограбена, изследователите са намерили в нея около сто малки златни копчета, великолепна сребърна каничка и различни женски аксесоари за украса.

 “Като архитектура тя е от малките куполни гробници, които се състоят от три части - коридор, преддверие и гробната камера – обяснява Косьо Зарев, директор на музеите в Казанлък. - Това е гробница от т. нар. трети етап в развитието на тракийската архитектура. Най-напред траките са изграждали гробниците с каменни плочи. В нашия район от този период е мегалитът при Бузовград, един много интересен паметник, който проучихме тази година. Вторият етап обхваща периода между VIII в. пр. н. ера и края на IV в. пр. н. ера, когато гробниците са изграждани с дялани камъни. Открити са няколко такива гробници в Казанлъшкия край. Третият период в развитието на тракийската архитектура при строежа на гробници е свързан с елинистичното влияние в Тракия. Това е началото на III в. пр. Христа, когато траките изоставят каменния блок и в строителната практика за първи път, два века преди Рим, въвеждат тухленото изграждане на гробниците. В Казанлъшкия край има две такива гробници - едната е Крън ІІ, открита през 1996 г. от д-р Китов и Казанлъшката тракийска гробница. Траките въвеждат също хоросана като строителна спойка. За измазването на стените те използвали мраморен прах с фино варно мляко, от което се получавало голяма здравина, характерна за този строителен прийом.”

В близост до оригинала е построено копие на гробницата, което е отворено за посещение. За да се придвижите по-напред във времето и да се докоснете до възрожденската епоха на града, непременно трябва да се разходите по романтичната калдъръмена улица “Мирска”, където се намира историко-етнографският комплекс “Кулата”. Тук можете да посетите стара лютиерска работилница и да видите как изпод ръцете на потомствени майстори се раждат струнни музикални инструменти и специални аксесоари към тях. Медникарството и производството на шарланово масло от орехи са други традиционни занаяти за Казанлък, които привличат интереса на туристите. В комплекса са реставрирани и две възрожденски къщи. Едната от тях показва типичната за периода архитектура на подбалканските села. В нея е възстановен домашният бит на селското семейство с традиционната кухня и соба (стая), използвана и за спалня, и за гостна. В двора под навес са изложени различни примитивни селскостопански уреди, които местните хора използвали при обработката на земята. В Хаджиеньовата къща пък е уредена експозиция, представяща градския бит в Казанлък от края на ХІХ век. Казанлъшките търговци били заможни, тъй като пътували из цяла Европа и продавали розово масло. При своите странствания по света те привнесли в бита и културата си модните тенденции, властващи по това време в Лондон, Виена и Париж. В двора под голям навес е показана и примитивна розоварна, където след предварителна заявка можете да станете свидетели на изваряване на прочутото българско розово масло.
   
    “Показваме на туристите как се произвежда розово масло по един традиционен начин с примитивния гюлов казан, кацата и всичко онова, което е характерно за този обичай – разказва г-н Зарев. - Каним също фолклорен състав, който представя специална програма пред туристите. Накрая те имат възможност да се почерпят с розово сладко, ликьор от рози и гюлова ракия.”

Един от най-посещаваните туристически обекти в Казанлък е Музеят на розата, който няма аналог по света. От създаването си през 1969 г. досега той е посетен от над 1 млн. туристи, по-голямата част от които са чужденци. В музея са събрани над 15 хиляди експонати и е показана 350-годишната история на розопроизводството в България, търговията с розово масло и приложението на етерично-маслените растения в съвременния бит. А ако искате да усетите аромата на маслодайната роза, най-подходящото време да посетите Казанлък и китната Розова долина, е края на месец май и началото на юни, когато е розоберът. Тогава ще можете да станете част и от превърналия се в традиция празник на розата, когато местните жители организират празнични шествия по улиците и избират своя Царица на розата.форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културен - Казанлък - с дъх на рози и многовековна история - Казанлък, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Казанлък, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Казанлък, снимки от Казанлък, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Казанлък, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.